Kezdőlap » Látnivalók » Mi az amerikai szabadság szimbóluma?

Mi az amerikai szabadság szimbóluma?

A Szabadság-szobor New York meghatározó jelképe, amely elválaszthatatlan az Egyesült Államok mítoszától. A gigászi rézszobor a Liberty Islanden, hatalmas talapzaton állva őrzi a város kikötőjének a bejáratát. A franciák ajándékaként és a két ország barátságának megerősítéseként került ide 1876-ban, az 1776. július 4-én aláírt Függetlenségi nyilatkozat centenáriumán. Az ajándék politikai gesztus is volt tehát; Franciaország csatlakozni szeretett volna az Egyesült Államok republikánus szövetségéhez, és egyúttal megerősíteni saját, ingatag politikai helyzetét.

Az 546 méter magas, 240 tonnás szobor megtervezését Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrászra bízták, a mintegy negyedmillió dollárra rúgó költségeket a franciák országos gyűjtéssel adták össze. A szobrot 1884-ben 350 darabban, hajóval szállították New Yorkba Franciaországból. Összeállítása négy hónapig tartott, de csak 1886-ban leplezték le. A mérnöki munkába bevonták Gustave Eiffelt és munkatársát, Maurice Koechlint is. a tízszintes gránittalapzat költségeit John Pulitzer kezdeményezésére az amerikai polgárok teremtették elő.

A szobrot Eugéne Delacroix a Szabadság vezeti a népet című képének főalakja ihlette; a lábánál látható széttört béklyó az elnyomás alóli szabadulást, a 13 méter magas fáklya a felvilágosodást szimbolizálja. Kezében a Függetlenségi nyilatkozatot tartja, rajta az Egyesült Államok függetlenné válásának dátumával, hétágú koronája a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi. A szobor koronája alatt nyíló 25 kilátóablak mögött 30 ember fér el, de a 2001.szeptember 11-i merénylet óta nem engednek látogatókat a szobor belsejébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük