Kezdőlap » Betegségek » Mi az agyrázkódás?

Mi az agyrázkódás?

Az agyrázkódást általában hirtelen, erőteljes ütés okozza, melyet traumás agykárosodásnak is nevezzük. Az ütés során az agy nekiütközik a csontos koponyának. A koponya többször nagyon erős külső behatásra sem törik el, ilyenkor alakul ki a zárt koponyasérülés.

Az agy akkor is sérülhet, ha valamilyen áthatoló sérülés következik be, amelynek során a koponyacsont egy darabja behatol az agyba. Ez ritkább, mint az agyrázkódás.

A sérülés súlyossága az agy sérült területétől függ és ennek a mértékétől. Az enyhébb sérülés csak átmeneti zavartságot, illetve fejfájást okoz, míg a súlyosabb halálos is lehet.

Az agyrázkódás a férfiaknál gyakoribb. Általában autó, motor vagy biciklibaleset következtében szenved valaki agyrázkódást.

Halált leggyakrabban a fegyverrel okozott agysérüléseknél tapasztaltak. A kisgyerekeknél, csecsemőknél az erősebb megrázás is okozhat agyrázkódást.

Mik az agyrázkódás tünetei?

Átmeneti eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, fülcsengés, látás zavarok, rossz közérzet, memória illetve koncentráció zavar- ezek az enyhébb agyrázkódás tünetei.

Makacs fejfájás, izgatottság, koordinációzavar, végtaggyengeség, elkent beszéd, hányás, hányinger, ébreszthetetlenség- ezek a súlyosabb agyrázkódás tünetei.

A gyerekek gyakran nem tudják kifejezni, hogy az agyrázkódás tünetei jelentkeztek náluk, így észrevehetjük a tüneteket, például onnan, hogy a gyerek étvágytalan, nyűgös, alvási zavarokkal küzd, elvesztik az érdeklődésüket az eddig kedvelt játékaik iránt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük