Kezdőlap » Betegségek » Mi az a tyúkszem és hogyan kezeljük?

Mi az a tyúkszem és hogyan kezeljük?

A tyúkszem fogalmát az átlagember általában az idősekkel, nagymama, nagypapa korú emberekkel azonosítja, azonban ez egy igen nagy tévedés. A tyúkszem ugyanúgy kialakulhat a fiataloknál, gyermekeknél, mint az éltesebb korú embereknél.

Hagyományos értelemben tyúkszemnek nevezünk minden tömör, lábon létrejött, elszarusodott kinövést, azonban orvosilag két féle tyúkszemet különböztetnek meg: az egyik egy vírus által okozott fajta, a másik fajtája a nyomásnak kitett területein jelenik meg a lábon. A vírusos fajtája inkább fiatalokra jellemző, a nyomásos tyúkszem az idős korosztálynál gyakoribb.

A tünetekben nincs igazán különbség, mindkét formájánál fokozottan elszarusodott bőrréteg a jellemző, melynek mérete néhány millimétertől akár egy centiig is terjedhet. Közös vonásuk, hogy ezek a kinövések fájdalmasak, minél nagyobbak annál nagyobb fájdalmat tudnak okozni.

A pontos diagnózis felállítása egy szakember, bőrgyógyász feladata, ez a talp részletes, fájdalommentes vizsgálatából áll. Mielőtt elkezdenénk bármilyen úton módon kezelni a tyúkszemet keressük fel az orvost, hiszen például ha ortopédiai probléma okozza a tyúkszemet, akkor semmit se fog érni a tyúkszemtapasz. A vírusos fajtájával pedig fokozottan vigyázni kell, hisz az könnyen terjed és nem mindegy, hogy mivel próbáljuk eltüntetni.

Ha az orvos által előírt enyhébb kezelések nem eleget, akkor végső esetben szükséges lehet a sebészeti eltávolítás, amely akár fagyasztás formájában is megtörténhet. Azonban ez igen ritka esetben fordulhat elő.

A megelőzésnek kevés szerepe van, konkrétan semmit sem tehetünk: vírusos tyúkszem ellen a megfelelő lábhigiénia lehet ellenszer, a nyomásos tyúkszem ellen pedig az ortopédiai problémák megfelelő kezelése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük