Kezdőlap » Látnivalók » Mi az a Quetzalcóatl?

Mi az a Quetzalcóatl?

A kimondhatatlan nevű Quetzalcóatl egy nagy templom, melyet a tollas isten, Quetzalcóatl kultuszával hoznak összefüggésbe, a Tula területén talált ősi épületmaradványok talán legimpozánsabbika.

Egy mészkőgerincre épült a toltékok feltételezett fővárosa részeként. A települést a kutatók az azték mitológiában szereplő Tollánnal is összekapcsolták (az aztékok így hívták a toltékok fantasztikus, szinte felfoghatatlanul gazdag birodalmi központját). Sokan vélekednek úgy, hogy ez lehetett Közép-Amerika egyik legfontosabb városi központja: virágkorát a IX-X. században élte, alapterülete mintegy 13 négyzetkilométer, lélekszáma harmincezer és ötvenezer között lehetett. A templom, Tula rituális központja, egy tágas köztér egyik oldalán áll. Quetzalcóatl az őslakosság egyik fontos istensége: a maják, az aztékok és a toltékok is tisztelték, Tulában az esthajnalcsillaggal társították a kultuszát.

Az ötlépcsős piramis oldalait domborműves kőlapokkal, frízekkel burkolták, amelyek képi világát az amerikai őslakosság jellegzetes motívumai, a jaguárok, kígyók és sasok uralják. A legmeglepőbb itteni ábrázolások a piramis tetején álló templomot vigyázó hatalmas, harcosokat ábrázoló szobrok. Ezeket, a piramist és Tula számos más épületét is eredetileg élénk színekkel festették, így a város lélegzetelállító látványt nyújthatott. Virágkora azonban kérészéletű volt: Tulát a XII. század derekán – feltehetően a csicsimék indiánok – lerombolták.

A templomon található egy Quetzalcóatlnak ajánlott dalrészlet is: „Az istenfej dicsősége s az emberek tisztelete mind Quetzalcóatl prófétáé volt.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük