Kezdőlap » Gyógyszerek » Mi az a placebo

Mi az a placebo

Sokak számára nem egyértelmű, hogy “gyógyszernek” tekinthető-e a placebo. Valóban ez egy álgyógyszer valamely szedendő gyógyszer hasonmása, de ami a legfontosabb hatóanyag nélkül. Néhány ember nagyon könnyen befolyásolható, így a felírt placebo a beteg tudta nélkül javítja a panaszokat. Elsősorban klinikai teszteken alkalmazzák a placebót, egy embercsoportot többfelé osztanak , de legalább 2-be az egyik placebót kap a másik pedig a tesztelendő gyógyszert. A csoportok nem tudják, hogy ők melyiket kapták. Ezt a tesztelést kettős vakkísérletnek hívják.

Még a kezelőorvos sem tudja , hogy a vizsgált tesztalany melyik szert kapta, így előítéletek nélkül tud pontos jegyzeteket készíteni,mely nagyon fontos része a tesztelésnek. Új feljegyzések kimutatták , hogy néhány esetben az agy által generált tünetek, valós fizikai tüneteket produkálnak, melyek lehetnek kiütéses, vagy asztmához hasonló kimenetelűek.

Kialakulhatnak azonban lelki problémák is, melyek régi problémákat hoznak a felszínre és elég erőteljesen eluralkodnak majd a betegen. Érdemes tehát elgondolkodni azon hogy mennyire ártalmatlan szer is a placebo. Sok egyetemista vállalja ezt a tesztelést, melyekért általában fizetnek néhányan közülük nem tudják feldolgozni annak lelki hátterét , hogy ők vajon mit kaptak . Képzeletük szárnyalni kezd és sokszor valótlan tüneteket észlelnek magukon. Sok film foglalkozott hasonló tesztelésekkel, dokumentumfilmek beszámoltak néhány esetben a tesztalany öngyilkosságáról a produkált téveszméi miatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük