Kezdőlap » Látnivalók » Mi az a Mesa Verde?

Mi az a Mesa Verde?

A Mesa Verde a pueblo indiánok kultúrájának a romjait rejti. A Mesa Verde Nemzeti Park kulturális jelentőségét tekintve a legfontosabbak közé tartozik az Amerikai Egyesült Államokban.
207 négyzetkilométernyi területe a coloradói Montezuma County része. Itt található a térséget 450 és 1300 között benépesítő pueblo indiánok településeinek legtöbb sziklaháza és romja. A Mesa Verde („Zöld Tábla”) a vidék jellegzetes, tagolt, felszíni formájáról, a füves fennsíkokról kapta a nevét. A park nagyobbik részét csipkézett hegyek és völgyek jellemzik, és sűrű erdőségek váltakoznak a nyílt vidékkel. Magas területen fekszik, tengerszint feletti 1828-2590 méter között váltakozó magassággal, és ennek köszönhető, hogy a pueblo falvakat csak későn fedezték fel. Elsőként spanyol felfedezők érkeztek ide Santa Féből Kaliforniába tartva, de a falvak létezésének első bizonyítékai csak 1873-ban kerültek elő egy John Moss nevű trappernek köszönhetően, aki 1874-ben magával vitte ide William Henry Jackson fényképészt. A világ ekkor figyelt fel az itteni értékekre. Az ezt követő feltárások során számos pueblo falu romjai kerültek felszínre, közöttük a világ néhány legmeghökkentőbb lakóépületeivel. Mesa Verde leghíresebb épülete, a Sziklapalota 220 helyiségre és 23 föld alatti kamrára tagolódik. Rendkívül összetett szerkezetű és alaprajzú, híven tükrözve a térséget 1300 táján ismeretlen okokból elhagyó pueblo indiánok kultúrájának fejlettségét.
Sok épület és tárgy megrongálódott, vagy eltűnt 1906-ra, amikor nemzeti parkká alakították át a területet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit jósoltak Delphoi-ban?

Az életvidám, erőtől duzzadó görög isten, Apollón tiszteletére emelt szentélyegyüttes varázslatos hegyi környezetben, az ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük