Kezdőlap » Baba-mama » Mi az a méhen kívüli terhesség?

Mi az a méhen kívüli terhesség?

A méhen kívüli terhesség egy igen veszélyes dolog. Lényege, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méh falában ágyazódik be, hanem már a petevezetékben, ami természetesen nem alkalmas arra, hogy egy magzat felnövekedjen benne. Míg a méh rugalmasan tágul, ahogy a magzat növekszik, a petevezeték erre nem képes, ezért ha a kezdeti sejtcsomó elér egy bizonyos méretet anélkül, hogy magától elhalna, lassanként nyomni, feszíteni kezdi a petevezetéket, majd – kezelés nélkül – akár el is repesztheti. Ez belső vérzéshez vezet, és súlyosan veszélyezteti a nő életét. A magzat ilyen esetben nem menthető meg. Ritka esetekben az is lehetséges, hogy a petesejt nem is a petevezetékben, hanem azon kívül, valahol a hasüregben ágyazódik be.

A méhen kívüli terhesség jelei az egyik oldalon jelentkező alhasi fájdalom, ami folyamatosan rosszabbodik, egy idő után a vállcsúcs, lapocka környéke is fájni kezd. Elképzelhető, hogy barnás vérzés is kíséri. A belső vérzés jele a sápadtság, eszméletvesztés, felgyorsult pulzus. Az otthoni terhességi tesztet követő korai ultrahang célja éppen az, hogy a nőgyógyász kizárja a méhen kívüli terhességet (a leleteken latin nevén szerepel: extrauterin graviditas).

Méhen kívüli terhesség gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha az esetleges vérzés miatt sokkos állapot alakult ki, akkor pedig le kell feküdni – vagy a nőt lefektetni – és mentőt hívni, akik biztosítani tudják a szakszerű ellátást.

A méhen kívüli terhesség előfordulási aránya kb. az összes terhesség egy százaléka. A kockázatot növeli, ha a petevezeték korábban már valami miatt sérült, például fertőzés, gyulladás vagy műtét miatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük