Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi az a kollagén?

Mi az a kollagén?

A kollagén egy fehérje amely egymáshoz köti a sejteket és a szövetek létrejöttét, felújítását hivatott segíteni. Rugalmassá és erőssé teszi a test szöveteit, sejtjeit. A szervezetben megtalálható fehérjék közül az egyik legfontosabb fehérje amely minden szervben előfordul. Nagy teherbírású rostos fehérje amely igen fontos alkotóeleme a csontoknak, szalagoknak, kötőszöveteknek. A kollagén 67 %-át alkotja a porcoknak amely megakadályozza a csontok egymáson való súrlódását. Elsősorban az ízületi szalagok és az ízületi tok rugalmasságát biztosítja melyek az izmokat a csontokhoz kötik. Fontos szerepet játszik abban, hogy a fogak és a csontok egészségesen kifejlődjenek, újraképződjenek, hiszen az ásványi anyagok a kollagénnel egyesülve tudják ezt biztosítani.

A kollagén nagy szerepet játszik a bőr rugalmasságában, feszességében is. Szervezetünk 25 éves koráig képes a kollagént a megfelelő mennyiségben termelni, majd ezt követően folyamatosan csökken a termelődése. 50-60 éves korunkra gyakorlatilag drasztikus módon lecsökken – szinte teljesen leáll – a szervezet által előállított mennyiség, melynek hatását érezhetjük ízületeinken, láthatjuk bőrünkön.

A fentieken túl a kollagén regenerálja a hajat és körmöt, segít a pattanásos bőrbetegségek kezelésében is. Érdemes megemlíteni még emellett hidratáló hatását, mely az arc, dekoltázs, nyak, mell környékén szembetűnő eredményeket hozhat. Megfelelő mennyiségű kollagén bevitele során – főként a nők nagy örömére – ráncfeltöltő hatása is kimutatható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük