Kezdőlap » Betegségek » Mi az a köldöksérv

Mi az a köldöksérv

Amikor a köldök bőre már begyógyult, rendszerint még marad egy nyílás a has mélyebben levő izmos rétegében, ahol a magzati életben a köldökzsinór véredényei haladnak. Amikor a csecsemő sír, a bél egy kis része betüremkedik ebbe a nyílásba ( a köldökgyűrűbe ) és ettől a köldök kicsit kidudorodik. Ezt nevezzük köldöksérvnek. Ha a gyűrű kicsi, a kidudorodás nem nagyobb, mint egy borsószem. A gyűrű néhány hét vagy hónap alatt rendszerint bezárul. De ha nagy, a bezáródáshoz hónapok vagy évek kellenek, a kidudorodás esetleg cseresznye nagyságúnál is nagyobb lehet. Egy időben azt hitték, hogy a köldökgyűrű bezáródását sietteti, ha a köldökre szorosan ragtapaszt tesznek. Ma az a nézet, hogy ez a lekötés nem sokat ér. A ragtapasszal csak baj van, mert mindjárt bepiszkolódik, hamarosan meglazul, és meglátszik a helye a bőrön. A köldöksérv kidudorodása miatt nem kell aggódni. A sérv egyéb fajtáival ellentétben, ez ritkán okoz zavart.

A vastagabb zsírpárnával rendelkező nagyobb gyereknél vagy felnőttnél úgy tűnik, hogy a köldökdudor a gödröcske alján helyezkedik el. Az első 2-3 évben ez ritkán van így. A köldök rózsabimbóra emlékeztető bőrredői egészen kiállnak, ha a kicsinek teli a hasa. Ezt nem szabad összetéveszteni a köldöksérvvel. A sérvet, ha megtapintjuk, a bőrredők alatt olyannak érezzük, mint egy kicsi, puha léggömböt. Sérv esetén a köldök sokkal jobban kiáll, mint egyébként. Ha a köldöksérv még 6-8 éves korban is nagy és nem is tapasztalható kisebbedés, általában sebészti úton szokás helyre hozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük