Kezdőlap » Betegségek » Mi az a keloid?

Mi az a keloid?

Igen furcsa nevű, de nem halálos betegség a keloid, amelynek nevét kevesen ismerik, pedig igen sok ember átesik rajta valamilyen módon élete során. A keloid akkor jön létre az emberi bőr felszínén, amikor azon sérülés keletkezik, ekkor a gyógyulás folyamatában a sarjszövet burjánzani kezd és kialakul az úgynevezett keloid. Kinézete sokszor riasztó és igencsak hasonlít egy daganatra, azonban ez nem valódi daganat, hiába tűnik annak.

Előfordulásánál nem számít sem az életkor, sem az, hogy az illető férfi vagy nő, ha hajlammal rendelkezik az egyén, akkor a seb talaján létrejöhet a keloid. Nagyobb a valószínűség a kialakulására, ha valamilyen idegen test is kerül a sebbe, így a tetovált személyeknél ez sokszor gyakoribb jelenség. Annyi biztosabban kijelenthető, hogy a 11 év alatti gyermekeknél nem szokványos betegség.

Tünetei: általában az eredeti seb alakján található ez a szövettöblet, amely halványpiros színe van, igen ruganyos, könnyen mozgatható a területen, a felszíne pedig sima. Teljesen hasonlíthat egy igazi daganatra, amely elég ijesztő ehet azok számára, akik nem hallottak még a keloidról. Jellemzője még, hogy általában kisebb méretben mutatkozik csak, ritka a nagyobb alakú ,,kinövés”. A környező, egészséges szöveteket nem veszélyezteti.

A keloid jóindulatúsága ellenére sem nevezhető könnyen kezelhető betegségnek, hiszen a szövettöblet eltávolítása maga is sebet eredményez, amelynek talaján újra létrejöhet a keloid. Így ezekben az esetekben igyekeznek minden olyan dolgot megtenni az orvosok, amelyekkel csökkenthetik a kialakulás esélyét. Ilyenek a különböző kenőcsök, sebzárási technikák, de már a lézeres eltávolítással való kezelés is igen jó eredményeket mutat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük