Kezdőlap » Kert » Mi az a függőleges kert?

Mi az a függőleges kert?

Az USA-ban népszerű mostanában nagyon az úgynevezett vertical garden, azaz függőleges kert. Ennek lényege, hogy a függőleges falfelületeket nem pusztán lógó és futó növényekkel borítják, hanem olyan hatást keltenek, mintha egy egyébként vízszintesen nevelt területet 90 fokkal elforgattak volna.
Ennek nemcsak a kivitelezése, hanem a későbbi gondozása is nehézkes, mivel a vizet másképp tudja csak felszívni, hasznosítani anélkül, hogy az alatta állók fejére csöpögne az öntözővíz. Ugyanakkor nagyon helytakarékos és praktikus, mivel a szemnek jól eső zöld felületet nem járófelület vagy üzletek, irodahelyiségek kárára helyezik el. Egy nagy épületben márpedig jól jön, ha minél nagyobb a növényállomány, mivel eredményesen hat a bezártság miatt kialakuló depresszió ellen, oxigént termel, és megköti a széndioxidot, visszafogja a levegőben található port.
A legcélszerűbb erre nagyon alacsony talajtakarókat és alacsony szukkulenseket használni, népszerűek például a kövirózsa különféle fajtái, amelyek nagyon dekoratívak. Némely tervező arra törekszik, hogy az egyenletes, sima felület helyett néhány év, sőt néha már néhány hónap alatt inkább buja, dzsungel jellegű növényzet alakuljon ki. Ehhez olyan növényeket használnak, amelyek jól bírják a zsúfoltságot és a párát, jellemzően trópusi, szubtrópusi növényeket is.
Otthoni körülmények között a legjobban egy galéria oldalán, esetleg a lépcső takarására lehet használni. Nem feltétlen szükséges elforgatva ültetni a növényeket, megpróbálkozhatunk sűrűn egymás alá állított, esetleg kicsit, mintegy 20-40 fokkal megdöntött ládákat használni. Ültessünk bele filodendront, futókát, ananászt, pozsgásokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük