Kezdőlap » Betegségek » Mi az a chorea (vitustánc)

Mi az a chorea (vitustánc)

A chorea vagy vitustánc idegbetegség: a test különböző részein görcsös, csavaró jellegű rángások jelentkeznek, esetleg hónapokon keresztül. Ezek a furcsa mozgások lehetnek nagyon feltűnőek vagy alig észrevehetőek. Az arcizmok szabálytalan rángásai grimaszokat okozhatnak. A beteg a vállát rángatja. a törzs izmainak elcsavarodása következtében a test időnként kissé oldalra fordul. A kezek és ujjak össze-összerándulnak. A gyermek írása romlik, ügyetlenül elejti a kézbe vett tárgyakat. Mozdulatai szabálytalanok, mert az izmok nem összehangoltan, hanem külön-külön, rendszertelenül működnek. A vitustáncban szenvedő betegnek nincs két egyforma mozdulata. Vannak gyermekek, akiknek a choreás megbetegedésük mellett reumás lázuk is van, szívgyulladás és ízületi gyulladás formájában.

Ezért az orvosok azt gondolták, hogy a vitustánc is reumás betegség. Más gyermekek esetében viszont csak vitustáncot tapasztalunk, reumás tünetek nélkül. Ezért olyan felfogás is volt, amely szerint a vitustáncnak két formája van: az egyik reumás eredetű, a másik pedig reumától függetlenül jön létre. A legtöbb choreás megbetegedés 8 éves kor körül és a serdülőkor kezdetén jelentkezik. Más ideges tünetek, pl. tikk és általános nyugtalanság szintén gyakoriak ebben az időszakban, és ezeket gyakran össze is tévesztik a vitustánccal. A tikkes gyermek idegesen és ismétlődően végzi mindig ugyanazt a mozgást, pl. pislogás, torokköszörülés, vállrángás, a vitustánc mozdulatok ezzel szemben percről percre változtatják helyüket és formájukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük