Kezdőlap » Betegségek » Mi az a Bürger-kór?

Mi az a Bürger-kór?

Kevesen hallottunk még erről a betegségről szerencsére, azonban akik ebben érintettek igencsak szenvednek a tünetektől. A Bürger-kór egy igen komoly betegség, amely súlyos tünetekhez, élethosszig tartó testkép változáshoz vezethet. A Bürger-kórt lényegében vérrögösödés és érelzáródás jellemzi, amely annak köszönhető, hogy a vénák és az artériák gyulladása bekövetkezett a szervezetben.

A Bürger-kór tünetei igen félelmetesek tudnak lenni kis idő eltelte után és ha gyakran jelentkeznek. Ez a betegség általában az alsó végtagokat érinti, amelyeknél a páciens zsibbadást és hideg érzést tapasztal, mozgás hatására pedig fájdalom lép fel. Gyakran előfordul a vénafal-gyulladás, amely a véna más-más területein jelenik meg rendszeresen. Egy idő után a végtag keringése megszűnik, melynek következtében a végtag kifekélyesedik, majd elhal. Ha a test más területén fordul elő ez a betegség, akkor a tünetek aszerint változnak, hogy milyen szerveket, területeket érint a Bürger-kór. Ezekben az esetekben sajnos sűrűn szervek elhalása jelentkezik a kórképben. Ilyen például a bélelhalás, bélelzáródás, vese elhalás, szívinfarktus vagy stroke.

Ehhez a betegséghez genetikai hajlam szükséges és ezeknél a személyeknél is akkor alakul ki a Bürger-kór, ha az illető dohányzik. A legfontosabb, hogy bármely tünet észlelésekor azonnal forduljunk szakorvoshoz, kerüljük, hogy a testrész sérüljön és hordjunk kényelmes, puha lábbelit.

Rossz hír a betegek számára, hogy a Bürger-kórnak nincs gyógyszere, ellenszere, így az esetek túlnyomó többségében az orvosok feladata abban merül ki, hogy elvégzik az amputációkat.

Ezzel ellentétben azonban az a jó hír, hogy a betegség megelőzhető a dohányzásról való leszokással, amely sosem késő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük