Kezdőlap » Ház karbantartás » Mi az a brikett?

Mi az a brikett?

A brikett általában véve tégla vagy más tömb alakra préselt dolgot jelent. Az utóbbi években terjedt el igazán Magyarországon a fabrikett, papírbrikett, stb. tüzelőanyagként való használata, így a köznyelvben a brikett szót általában erre értjük.
A brikett egy igazán környezetbarát tüzelőanyagnak tekinthető. A fabrikett alapanyaga a fafeldolgozás során keletkezett fűrészpor és más apró fanyesedék, amit egyébként nem sok mindenre lehetne felhasználni, maximum az arra alkalmas fajok esetében mulcsként. Ezt a hulladékot gyűjtik össze, szükség esetén tovább darálják, hogy jól alakítható, tömbösíthető legyen, nedvesítik, hogy tapadjon, a formákban összepréselik, majd szárítják és zsugorfóliába csomagolják őket. Jellegzetes formájuk lehet tégla alakú vagy rönk alakú.

A középen lyukas rönkök például igen jól beválnak, mert könnyebben kezd izzásba a brikett belseje. Papírból is készítenek hasonló fűtőanyagot, ami viszont nem fűt olyan jó hatásfokkal, hiszen az alapanyag is kevésbé jó minőségű. Az MNB évente bezúzza a megsemmisítendő papírpénzeket, azokból is fűtőanyag készül, úgynevezett pénzbrikett.
A brikett előnye, hogy könnyen lángra kap, hiszen sokkal kevesebb vizet tartalmaz, mint a fa, különösen, hogy a legtöbb tüzifát a felhasználás évében termelik ki, nincs ideje kiszáradni, így a vásárló jelentős mennyiségű vizet is vesz a pénzéért, ami sokkal többet füstöl a kályhában és több hamuval is jár.
A brikett alig füstöl, nagyon nagy része ég el ténylegesen, így meglehetősen kevés hamuval jár. Ami hamu termelődik, az pedig környezetbarát, kiszórható a veteményesbe, termőterületre káliumtartalmú műtrágyák helyett.
Nem utolsó szempont, hogy a brikettet nem kell felhasogatni, valamint a lakásban való fűtés esetén is eléggé tisztán lehet tartani a környezetet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan újítsuk fel a fürdőkádat?

A régi típusú, zománcozott fém fürdőkádat nagyon tartósak, de így is megtörténhet, hogy valamilyen okból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük