Kezdőlap » Látnivalók » Mi állít emléket a Wright fivéreknek?

Mi állít emléket a Wright fivéreknek?

Kill Devil Hills várost 1953-ban alapították sok évvel az után, hogy környéke egy példátlan jelentőségű esemény helyszínéül szolgált. A gyönyörű észak-karolinai part mentén húzódó Kill Devil Hills a szesztilalom idején a kalózok által fogyasztott pálinkaféléről kapta a nevét.

Minthogy az Atlanti-óceán csillogó vize és hatalmas, hullámzó felületű homokdűnék sora között terül el, az 1900-es években felfigyelt a tájra két úttörő fiatalember, Orville és Wilbur Wright. A vidék ekkor isten háta mögötti, elhagyatott hely volt, amely 30 méter magasságot is elérő homokdűnéi révén ideális helynek bizonyult a vitorlázógéppel kísérletező fivérek számára, mivel az állandó szél kedvező feltételeket biztosított a repüléshez.

A fivérek 1903-ban elkészítették a motorhajtású Wright Flyert, amellyel az első repülést december 17-én Orville tette meg, beírva magát a repülés történelmébe. A Wright fivéreknek rá kellett jönniük, hogy a sikeres repülés titka inkább a repülő irányításában rejlik, nem pedig a gép erejében.

Mindkét fivér két rövid repülőutat tett meg aznap, és ezeknek öt szemtanúja volt. Az utolsó repülés után a sors iróniájaként magával ragadta egy szélroham a földön álló gépet, alaposan megrongálva azt. A Wright fivérek nemzeti emlékművét 1932-ben gránitból emelték a fivérek vívmánya és bátorsága elismerésképp.

A fivérek egy kis faházban laktak egy másik faépítmény szomszédságában, amely a világ első repülőgéphangárja lett. Mindkettőt rekonstruálták korabeli fényképek alapján, és a dűnéken kijelölték a repülőutak egykori útvonalát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük