Kezdőlap » Karácsony » Mi alapján választjuk meg karácsonyi étkeinket

Mi alapján választjuk meg karácsonyi étkeinket

Karácsonykor mindenki különös gondossággal választja meg az ünnepi ételeket. Ilyenkor emlékezünk szüleinkkel megélt karácsonyi illatokra, ízekre és ezt szeretnénk saját családunkban is megélni. A karácsonyi hagyományos ételeknek egyedi szimbolikája van, ami köthető a valláshoz, az ezoterikához és a népi hiedelmekhez. Már a fenyőfa és a terítés is a hagyományokon alapszik.

A fenyőfa zöldje a születő életet szimbolizálja, formája pedig – a felfelé haladó spirál – az Isten felé haladást. Díszítésénél az arany és ezüst szín a férfi-nő, a nap és hold kettősét jelenti. Az asztalra helyezett gyertya is az életet jelképezi, lobogó lángjával.
Magyarországon hagyományos ételek a hal, a káposzta, a diós-mákos bejgli.
A népi hiedelem azt állítja, hogy ilyenkor nem szabad baromfit enni, mert az hátra kapar. A hal előre úszik. A káposzta a számtalan egymásba boruló leveleivel a születést jelképezi. Népi mondás szerint a gyermekek a káposzta földön születnek a káposzta levelei közül. Télen, az egész évben nevelt sertések levágásra kerülnek, így a káposztás ételekbe ilyenkor bőven jut hús is.
Az alma jelképezi a gömb végtelenségét. Itt Magyarországon is, de inkább tőlünk keletre szokás, hogy a megterített asztalnál egy darab almát annyi felé vágnak, ahányan az asztalnál ülnek, ezzel kérik a Mindenhatót, hogy egy év múlva is így legyenek együtt. A dió a „tudás gyümölcse”. Belseje az agyat formázza, hosszú növekedése miatt a bölcsességet tulajdonítják neki. A mák a szaporaságot jelenti, apró szemei miatt. Ezek kerülnek töltelékként a hagyományos bejgli tekercsbe, aminek spirálja szintén az élet folyamatát jelképezi.
Természetesen a mai háztartásokban már nem ilyen tudatosan készülnek az ünnepi ételek. Az árubőség miatt ma már a kínálatban sok egyéb alapanyagból válogathatunk a család igényei szerint. Azonban a piacokon ilyenkor, az előbb felsorolt hagyományos alapanyagok a jellemzőek.
Bármi is legyen az ünnepi menü, a mértékletesség betartása nagyon fontos. Legyünk tudatába annak is, hogy a sorozatos vendégeskedések, családlátogatások alkalmával mindenkit meg kell tisztelni azzal, hogy pár falatot elfogadunk az ételükből. Ugyan ez vonatkozik az alkoholra is, aminek mértékét mindenki saját maga tudja meghatározni, hogy a Karácsony igazán ünnep tudjon lenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük