Kezdőlap » Növények » Mi a vízi pérce ?

Mi a vízi pérce ?

Más néven peszérce gyógynövény. A z ajakosok családjába tartozik, évelő növény. Magassága egy métert is elérheti. Ázsiából származik, kedveli a vízpartot, a nedves helyeket. Négyzetes alakú szára enyhé szőrös, levelei három – nyolc centiméter hosszú, tojásdadok. Virágainak fehér pártája négy hasábú, belül vörös pettyes.

A vízi perce hat a pajzsmirigy működésére, mivel hat a jódanyagcserére. Gátolja az agyalapi mirigyben termelődő, a nemi működést befolyásoló hormonok és a tejtermelésben szerepet játszó p r o l a k t i n elválasztását.
Ezt az a n t i h o r m o n á l i s hatást a l i t o s z p e r m s a v a k n a k tulajdonítják. Ezenkívül a peszérce, a hasnyálmirigy vércukrot emelő hormonja, a g l u k a g o n ellen hat, és gátolja a tüszőérést.
Ezért a pajzsmirigy működési zavaraira használják, továbbá az ennek következtében kialakuló szívritmuszavarokra alkalmazzák.Javasolják még a nőgyógyászatban is menstruációs zavarok, emlőmirigy duzzanatok és mellfájdalom esetén. Csersavtartalma miatt köhögés és vérzés csillapító.

A növény föld feletti részeit hasznosítják, amelyeket frissen, vagy megszárítva teakén illetve por formában, tinktúraként és kivonatokként alkalmazzák.

Hatóanyaga b i o a k t i v elemeket – f l a v o n o i d o k a t, tíz százalék csersavat, kávé, rozmaring,
k l o r o g é n – és l i t o s z p r e m savat tartalmaz. A növényben illóolaj van, valamint különböző ásványi anyagok mint például a mangán és a fluor.

Mivel nem mindenki szedheti csak orvosi jóváhagyás mellett szedjük, még ha mérgező hatása nem ismert is !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyöngymenta

Hosszú múltja van a gyöngymentának. Kétezer éve már, hogy világszerte alkalmazzák a gyógyításban. Teáját megfázás, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük