Kezdőlap » Betegségek » Mi a vírus a 2014-es ebola apropójára

Mi a vírus a 2014-es ebola apropójára

A vírus nagyon röviden összefoglalva: elektronmikroszkóp méretűek, sejtplazmából állnak. Élősködők.
A legelső élőlények igen egyszerű szervezetek lehettek. A mai világban legprimitívebb, de egyben valószínűleg a legősibb képviselőik a vírusok.

Hosszú ideig körülbelül 200-féle járványszerűen fejlődő betegség kórokozóját nem tudták megtalálni. Ide tartozott többek között a nátha, a száj-és körömfájás, az influenza és a gyermekparalízis. Hiába vizsgálták a laboratóriumokban a beteg váladékát, vagy a vérét, a legkorszerűbb nagyítókészülékkel sem találtál meg a betegségokozókat.

Az elektronmikroszkóp felfedezése azonban kiterjesztette az élők világának határait az ember számára. Bebizonyosodott az a feltevés, hogy az egysejtűeken kívül vannak még kisebb olyan parányi élőlények, amelyek az igen finom porcelán szűrőn is keresztülmennek. Fizikai méretük majdnem molekula nagyságú.

Ezeket nevezik vírusoknak.
Felmerül a kérdés, hogy milyen módon igazolták be létezésüket addig, amíg az elektormikroszkóp látóterében fel nem tűntek.
A XIX. század végén egy Ivanovszkij nevű orosz kutató mozaikbetegségben szenvedő dohányleveleken végzett kísérleteket. A dohánynedvet porcelán szűrőn préselte keresztül, mégis a szűrlet a dohányt mozaik betegséggel fertőzte meg. Nem volt más magyarázat, csak az, hogy léteznek a baktériumoknál is kisebb kórokozók.

Ezek a mikroszervezeteket, vagy más néven szűrhető kórokozókat, a vírusokat az elektronmikroszkóp láthatóvá tette. Ma már több száz vírust ismernek, melyek részben növényi, részben állati és emberi megbetegedést okoznak. A legnagyobbak közülük már megközelítik a legkisebb baktériumok nagyságrendjét. Ezek határozottan osztódással szaporodnak.

A tény az, hogy a ma ismert vírusoknak, hogy megéljenek, gazdaszervezetre vannak utalva.
A vírusok fehérjékből nuklein savakból állnak. Életfolyamataikhoz élő sejtek jelenléte szükséges, igen fontos tulajdonságuk, a változékonyság. Ennek alapján védekezhetünk ellenük. A fekete himlő vírusa például borjúban szaporítva elveszti fertőzőképességét, de megtartja ellenanyagképző tulajdonságát. Ezért tudták megfékezni például a fekete himlőt. Más oldalról viszont éppen változékonyságuk az oka annak, hogy például az influenza szinte évenként más és más alakban jelenik meg, ami megnehezíti a védekezést.

Nagyon sok vírus járványszerű terjedését sikerült megállítani, de helyettük újabb és újabb vírusok jelennek meg és járványokat okoznak. Sajnos ma már mesterségesen is elő tudnak állítani vírusokat, amiket, ha hadászati célokra használnak fel, emberek millióit pusztíthatják el vele.
Új, ismeretlen vírusok sokasága támadja, és támadhatja meg az emberiséget.

Az AIDS, a MERS, Marborg, Calici, az EBOLA, mind vadonban élő állatokról terjedt át az emberre.
A kutatások alapján körülbelül 320 ezer vírus lehet még a földön, elsősorban a vadonokban, melyek veszélyt jelenthetnek az emberiségre.
Az egyik legveszélyesebb vírus az EBOLA. Halálozási aránya igen magas és jelenleg is 2014- ben ismét megjelent pár afrikai országban. Guineában jelent meg először, majd tovább terjedt Libériába és Sierra Leonéba, Nigériába, Szenegálba.
Azok az európai és amerikai emberek, akik már a járvány idején ezekben az országokban voltak, vírushordozók lehetnek, ezért kell megakadályozni, hogy világméretű járvány törjön ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük