Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi a vesemedence-gyulladás?

Mi a vesemedence-gyulladás?

A vesemedence-gyulladás okozói baktériumok, a betegség a vesemedence nyálkahártyájának és a környező szöveteknek a gyulladásával jár. Két formája van, az akut vesemedence-gyulladás, mely magas lázzal és fájdalommal jár, illetve a krónikus fertőzés, ami sok esetben észrevétlenül lezajlik, de olykor súlyos következményei lehetnek. A vesemedence-gyulladás kialakulásának előzménye egy húgyúti fertőzés. A baktériumok a húgyutakon keresztül eljutnak a vesemedencébe, ott megtelepednek és elszaporodnak. Ez súlyos gondot okoz, mivel a húgyhólyag mentes a kórokozóktól egy egészséges ember esetében. Ez a betegség jellemzően nőknél alakul ki, mivel sokkal rövidebb a húgycső a nőknél, mint a férfiaknál. A vesemedence-gyulladásban szenvedők három fő csoportra bonthatók életkori sajátosságaik szerint:
Az első csoportban a csecsemők és kisgyermekek érintettek. A rendellenesség oka itt főképp veleszületett betegség, aminek következtében a vizelet visszafolyik a hólyagból a vesékbe.
A második legveszélyeztetettebb csoport a nőké, főképp a terhesség ideje alatt és a szülést követő időszakban.
A harmadik csoport az idős emberek csoportja. Ebben az esetben már több férfit is érint a probléma, a prosztata-megnagyobbodás miatt.
Megkülönböztetjük a betegség két formáját, az akut és krónikus megjelenési formát. Az akut gyulladás hirtelen, előzmények nélkül lép fel, magas lázzal és erős fájdalommal jár.
A krónikus vagy más néven lappangó vesemedence-gyulladás mindig valamilyen már meglévő betegség következtében alakul ki. Általában a beszűkült elvezető húgyutak miatt jelentkezik a probléma, mert a baktériumok gyorsan és könnyedén elszaporodnak és evvel gyulladást alakítanak ki a szervezetben. A panaszok többnyire enyhék, ezért gyakran csak évekkel a betegség kialakulása után derül ki a probléma.
Az akut vesemedence-gyulladás legfőbb tünete a magas láz és a deréktáji fájdalom, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, keressük fel háziorvosunkat, hogy időben elejét tudjuk venni egy komolyabb gyulladásnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az édesítőszerek növelhetik a cukorbetegség rizikóját

A különféle mesterséges édesítőszerek használatát cukor helyett gyakran az elhízás, és a cukorbetegség elleni csodafegyvernek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük