Kezdőlap » Sport » Mi a túledzettség, hogyan vehetem észre, mit tehetek ellene?

Mi a túledzettség, hogyan vehetem észre, mit tehetek ellene?

Minden ember életében előfordult már, hogy belefáradt abba amit csinált. Egy kicsit belefásult a monotonitásba, a véget nem érő folyton ismétlődő, megszűnni nem akaró feladatok végzésébe.
Ugyanez van a sportolás területén is. A túledzettség egy olyan állapot amikor a terhelés és a teljesítőképesség nincs arányban, a mérleg a terhelés javára billen el.
Az embernek van egy alap teljesítőképessége, amit nagyban befolyásol a pillanatnyi teljesítőképesség. A pillanatnyi teljesítőképesség számos külső és belső körülménytől függ mint például család, magánélet, lappangó betegség, munkahelyi ügyek stb…

A rendszeresen végzett sportolásnál feltétlenül figyelembe kell venni ezen tényezőket, mert persze edzéscéltól függően de a sikerélményt nagyon befolyásolja pillanatnyi állapotunk, ami pedig kihat motivációnkra és további edzéseink kimenetelére is.

Túledzettségre utaló jelek lehetnek: fáradékonyság, alvászavar, étvágytalanság, gyorsult nyugalmi pulzus, ingerlékenység, fejfájára való hajlam, zavart mozgáskoordináció.
Ha ezeket a tüneteket vesszük észre magunkon, akkor az jel arra, hogy picit álljunk le azzal az edzésmódszerrel, vagy egy kis időre teljesen, vagy csökkentsük a heti edzésszámot, vagy teljes mértékben más sportágat iktassunk be pár hét erejéig, olyat ami merőben más mint az eddig megszokott edzés. Rengeteg sport lehetőség közül a pingpongot emelném ki, mert a fizikai terhelés mellett a koordinációt és koncentrációt rendkívüli mértékben igényli és fejleszti. Kikapcsolja a megszokást és új energiákkal tölti fel a rendszert. Ha a túledzettségnek fizikális jelei is vannak, például a túledzettségtől a szervezet kifárasztásától kapunk el apró-cseprő vagy nagyobb betegségeket, akkor teljes leállás és pihenés, séták, jóga, szauna és egyéb relax tevékenység végzése helyre állíthatja legyengült és kifárasztott immunrendszerünket.
De tartsuk mindig szem előtt azt a régi mondást, melyet az élet számos területére rá tudunk húzni, erre is, hogy az arany középutat megtalálva és azon járva mindig könnyebben érjük el céljainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük