Kezdőlap » Kert » Mi a titka a gyönyörű pázsitnak ?

Mi a titka a gyönyörű pázsitnak ?

A szép díszkert, pihenőkert, a családi ház nélkülözhetetlen része a gondozott, tetszetős, mindig üde zöld pázsit. A zöld felölet nem csak kellemes látvány, de megnyugtató is, ezért általában az egész család kedvelt tartózkodási helye. Hosszú ideig – 10…20 évig – tartó, tetszetős gyepet csak akkor kapunk, ha szakszerűen készítjük elő a talajt a vetésre. Ahol semmi lehetőség sincs a rendszeres öntözésre, ott megkel hagyni a már kialakult ősgyepet, mert ez hozzáedződött a sanyarúbb körülményekhez. Ez is szép felületet ad, ha rendszeresen kaszáljuk vagy géppel nyírjuk, és pótoljuk a tápanyagokat.

A füvesítésre szánt területről először szedjük össze a törmeléket, a köveket, a kavicsokat, minél gondosabban ássuk ki a gyökérmaradványokat, sarjakat. Tartós és egészséges pázsitfelület csak tápanyagban gazdag talajon kapunk. Gyenge minőségű, erősen köves talajon csak akkor kapunk megfelelő pázsitot, ha legalább annyi jó minőségű földet hozatunk, amely a területen 5…10 cm vastag réteget ad. Sohase hordjunk földet építési törmelékre!

Fontos, hogy a talaj ne legyen rögös, üreges. A magvetés idejére a talaj annyira tömött legyen, hogy rajta járva a széles cipősarok ne nyomódjon be. Laza talajban ugyanis a fejlődő fű gyökérzete gyakran megsérül, a későbbi taposás során a terület különböző mértékben süllyed, egyenetlenné válik. A talaj sima felülete fontos a fű zavartalan ápolásához. Az újonnan vetett pázsit akkor lesz szép, ha kezdettől fogva szakszerűen gondozzuk. A gyomokat még fiatal korban húzzuk ki. A füvet akkor vágjuk le először, ha elérte a 10…12 cm-es magasságot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük