Kezdőlap » Betegségek » Mi a terhességi toxémia?

Mi a terhességi toxémia?

A terhességi toxémia vagy toxikózis mérgezéses megbetegedés, ráadásul a leggyakrabban előforduló szövődmény a terhesség alatt. A várandósság 6-10 %-ában fordul elő, így ma a védőnői terhesgondozás elsődleges feladata ennek szűrése. Sajnos az orvosok máig nem ismerik a betegség pontos kiváltó okait, azonban ha a tüneteket időben felismerik, megfelelő gyógyszeres kezeléssel biztosítani tudják a terhesség további normál lefolyását.
A terhességi toxémia a várandósság második felében alakulhat ki. Napjainkban 3 ok-csoportot is felelősnek tartanak létrejöttében, de a közvetlen oka még ismeretlen.

• A méhlepényben és méhben fellépő lokális vérszegénység hatására vérnyomás-növelő anyagok jutnak az anyai vérkeringésbe.
• Ha vese-, cukorbeteg, magas vérnyomásos a kismama, esetleg ikrekkel várandós, és/vagy a családban már fordult elő toxémia, sokkal veszélyeztetettebb helyzetben van.
• Helytelen táplálkozás, idegrendszeri – fizikai túlterhelés.

A toxikózisnak 3 nagyon jellemző tünete van:
• megemelkedett vérnyomás (hipertónia)
Terhesség alatt magasnak számít a 135/85 Hgmm-t meghaladó vérnyomás. Általában a folyamatosan emelkedő vérnyomás a toxémia súlyosbodását jelenti.
• vizesedés (ödéma)

Szinte minden kismamánál elkezdődik a terhesség vége felé a vizesedés, krónikusnak azonban akkor mondható, ha az éjszakai pihenés alatt sem oszlik el. Először rejtett ödémáról van szó, ami csak a testsúly rendszeres mérésével ismerhető fel. Azonban ha az ödéma már látható, tapintható, a szövetekben már több liter folyadék halmozódott fel.
• fehérjevizelés (proteinuria)

A 3 tünet közül ez jelenik meg legkésőbb. Rendszeres vizeletvizsgálattal ellenőrizhető, a legjobb ehhez a reggeli első vizelet. A sűrű vér fokozott szűrése és a folyadék-visszaszívás miatt kialakult vesekárosodás okozza.
A toxémia kezelése függ annak súlyosságától is. Enyhe esetben ez a védőnő feladata lesz, így heti rendszerességgel ellenőrzi a kismama súlyát, vérnyomását, vizeletét. Diéta és ágynyugalom kerül bevezetésre. Súlyosabb esetben a beteget azonnal kórházba fektetik, s a diéta és ágynyugalom mellett gyógyszeres vérnyomás-csökkentésre, valamint a magzat állapotának szoros nyomon követésére kerül sor. Ha a magzat fejlődésének stagnálása, oxigénhiány vagy anyai eclampsia, azaz rángógörcs lép fel, megfelelő koraszülött ellátás mellett a terhességet azonnal megszakítják.
Mivel 2 különböző toxémiás állapotról is beszélhetünk, első terhesség után fontos a belgyógyászati kivizsgálás, mielőtt újabb gyermeket vállalnánk. Elsődleges toxémia esetén immunológiai eredetű problémáról van szó, ahol a következő terhesség folyamán a memóriasejteknek hála nem lép fel újabb szelektív sejtpusztulás. A másodlagos, azaz rárakódásos toxémia viszont a már korábban fennálló betegségekre (pl. cukorbetegség, hipertónia) épül rá. Ennek súlyossága újabb és újabb várandósságok alatt fokozódik, és az alapbetegséget is rontja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük