Kezdőlap » Növények » Mi a Szentjánoskenyérfa ?

Mi a Szentjánoskenyérfa ?

A növény gyógyhatású, a lepényfélék családjába tartozik. A hagyomány szerint valaha Keresztelő Szent János táplálkozott vele a sivatagban, valószínűleg innen kapta a nevét is.

A mediterrán térségben élő, nagy termetű fa a húsz métert is elérheti. Összetett levelei kemény tapintásúak. Virágai kicsik és vöröses színűek . Hüvelytermése /a szentjánoskenyér / nyolc – tizenkét magot zár magába, amelyek a termésfal húsos részébe ágyazódnak.

A termést és a magvakat hasznosítják. A szentjánoskenyérfa termésében lévő magvak nedve zselésítőszer, a magvakból készült liszt zselatinpótló. A szentjánoskenyér – lisztet úgy állítják elő, hogy a termést megszárítják, és a magvakat megőrlik. Az adalékanyag listán az E 10 – e s jelzéssel szerepel.

Gyógyhatása:
A szentjánoskenyérmagból készült liszt hasmenésgátló és védi a beleket az izgató anyagoktól. Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos. A szentjánoskenyérfa nedve nem emészthető, csökkenti az éhségérzetet.

Gyermekek és felnőttek egyaránt használhatják önmagában vagy gyógykészítmények egyik elemeként. Kipréselt sűrű levét a csecsemőknek és a terhes nőknek az ismétlődő hányás csökkentésére adják. A dietétikában e sűrű levet súlycsökkentő étrendekben é t r e n d k i e g é s z í t ő k é n t alkalmazzák. A szentjánoskenyérfa lisztje – a napraforgó – fehérjével és a rizskeményítővel együtt , szintén é t r e n d k i e g é sz í t ő.

Figyelem!
A szentjánoskenyérfa alapú készítmények semmilyen káros vagy mérgező anyagot nem tartalmaznak. Túladagolás esetén azonban bélelzáródás következhet be !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük