Kezdőlap » Betegségek » Mi a rövidlátás ?

Mi a rövidlátás ?

A szem optikai rendszerének a hibája. Lényege, hogy a szembe párhuzamosan beeső fénysugarak a lencsében megtörve nem az ideghártyán, hanem az előtt egyesülnek. Ebben az esetben az egyén a szeméhez közel eső tárgyakat élesen látja, de a távolabb eső tárgyakat, személyeket már csak szemüveggel látja élesen. A szem optikai berendezését , felépítését, és működését megérthetjük, ha azt a fényképezőgép optikájához hasonlítjuk A fényképezőgép, illetve a szemlencse fénytörő képességét meghatározza a gyújtópontja, fókusztávolsága. Minél nagyobb a lencse domborulata annál rövidebb a lencse és a gyújtópont közötti távolság.

A fennálló látásromlást javítani lehet és kell is ! Erre a célra szolgál a szemüveg. A szemüvegek gyújtópontját dioptriában adják meg. Dioptrián a méterben kifejezett gyújtótávolság reciprok értékét értjük. Következik ebből az is , hogy minél domborúbb, illetve homorúbb a lencse , tehát minél rövidebb a gyújtótávolsága annál nagyobb a dioptria.

Az egészséges szem fénytörő közegeinek gyújtópontja pontosan az ideghártyára esik. A fényképezőgép esetében csavarral addig kell közelíteni vagy távolítani a lencsét , mig gyújtópontja pontosan nem kerül a filmre . Az emberi szem optikája abban különbözik a fényképezőgépétől, hogy a szemlencse rögzítve van, és ezért a retinától való távolságát nem lehet változtatni. Viszont az épp szemű emberben mindig éles a kép, mert a szemlencse domborulata az ideghártyára vetített kép, illetve a nézett tárgy távolságától függően változik. A szem optikai rendszerének hibáját örökölni is lehet, de okozhatja egyes aprólékos, szem közeli munka is. Megfelelő dioptriájú szemüveggel lehet korrigálni ezt a látást, de a szövődmények veszélye miatt gyakori szemorvosi vizsgálatot igényel. Tapasztalhatjuk azonban, hogy egyes idős ember szemüveg nélkül is jól lát. Ez azzal magyarázható, hogy idősebb korban a lencsefeszítő rostok rövidülnek és így önmagától is javulhat a látás. Vannak azonban olyan szakmák / ilyen például a sport vagy a színész / amikor keretes szemüveget nem viselhetnek ,mert akadályozza őket a munkájukban, ezért ők kontaktlencsét használnak. Ezek a szemhéjak közé csúsztatva helyettesítik a szemüveget. A lágy műanyagból készült kontaktlencsét éjszakára ki kell venni és megfelelő módon tisztítani kell.

Csak orvosi vizsgálat döntheti el, hogy ki milyen dioptriájú szemüveget, vagy kontaktlencsét viseljen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük