Kezdőlap » Elektronika » Mi a notebook és mi a netbook?

Mi a notebook és mi a netbook?

A notebook vagy más néven laptop egy komplett hordozható számítógép, tehát van benne cd vagy dvd lejátszására alkalmas eszköz (cd/dvd rom), van benne beépített webkamera, mikrofon hangszóró, esetleg a jobb gépekben wifi, kártyaolvasó, bluetooth stb.
A netbook kb. fele akkora méretű, mint egy notebook nincs cd/dvd rom meghajtója, viszont mindegyikben van beépített wifi, amellyel bárhol, ahol van rá lehetőség ingyen internetezhetsz (egyébként ezért hívják netbooknak). A méreten kívül az árban is óriási különbség van egy netbook jóval kevesebbe kerül mint egy notebook. A netbookok memóriája jóval kisebb méretű, kisebb teljesítményű mint egy notebooké, ezért pl olyan játékokat amelyek több memóriát foglalnak el nem lehet futtatni rajta, a gép leginkább csak az internetezésre alkalmas.

Mindkét géptípuson futtatható Windows vagy Linux operációs rendszer, csak egy netbookon egy kisebb gépekre szabott verzióját lehet ezeknek futtatni.

A hasonlóság a két géptípus között, hogy mindkettő hordozható, összecsukható, rendelkezik beépített monitorral, billentyűzettel. A különbség a kettő között ezen a téren az, hogy a netbookok monitorja és billentyűzete a gép méretéből adódóan sokkal kisebb mint egy notebooké.

Sokan összekeverik ezt a két géptípust egymással, nem tudják, hogy mi a kettő között a különbség, emiatt sokan járnak úgy hogy vesznek maguknak egy netbookot örömmel hogy sikerült egy kisebb méretű számítógéphez jutniuk és csak amikor elkezdik használni, akkor derül ki a számukra, hogy ez a gép nem teljesen olyan mint amit szerettek volna, mert sokkal kevesebb dolgot lehet vele csinálni, mint egy notebookkal vagy egy asztali számítógéppel.
Remélem ezzel a cikkel nekik is tudtam segíteni egy kicsit, hogy még a számítógép megvásárlása előtt el tudják dönteni, hogy mire szeretnék leginkább használni a gépet és melyik felel meg a számukra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindig Tv használatához szükséges eszközök

Sokat látni, hallani manapság a Mindig TV szolgáltatásról, azonban azt sokan nem tudják, hogy milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük