Kezdőlap » Betegségek » Mi a laktózintolerancia, és hogyan alakul ki?

Mi a laktózintolerancia, és hogyan alakul ki?

A laktózintoleranciában szenvedő emberek szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot. A betegség egyéb, ismert megnevezései a laktózérzékenység vagy tejcukorérzékenység.
A laktóz egy úgynevezett diszacharid: két elemből, a galaktózból és a glükózból (szőlőcukor) álló egyszerű cukor. Az emésztés során a bélben található enzimek a laktózt alkotórészeire bontják. A galaktóz és a glükóz ezután a vékonybél falán átjutva a vérbe kerül. A testünk a cukrokat elsősorban energiaforrásként hasznosítja.
A laktáz az a speciális enzim, mely a tejcukor bontásáért felelős. A laktáz hiánya laktózintoleranciához vezet: a gyomor-béltraktus nem képes megemészteni a tejcukrot. Ahelyett, hogy energiahordozóként a vérbe kerülne, laktózérzékenység esetén a tejcukor emésztetlenül kerül a vékonybélbe. A különböző bélbaktériumok a laktózt zsírsavakká és gázokká erjesztik, azonban a folyamat során egyéb anyagok is felszabadulnak, melyek irritálják a bélfalat.
A laktózintolerancia tipikus tünetei a kellemetlen teltségérzet, puffadás, görcsös hasfájás, hasmenés közvetlenül, vagy néhány órával a tej, vagy tejtermékek fogyasztása után.
A laktózérzékenységnek különböző kiváltó okai lehetnek. A legtöbb esetben a tejcukorérzékenység nem gyógyítható: az érintetteknek próbálgatással kell kitalálniuk, mekkora mennyiségű tejcukrot képes megemészteni a szervezetük. Alternatívát jelenthetnek a különböző, laktózérzékenyek számára készült termékek, melyek hozzáadott laktázt tartalmaznak, így a tejcukorra érzékenyek is fogyaszthatják őket. Ezenkívül kifejezetten laktózmentes, vagy laktózszegény termékek is elérhetőek, ezekben az élelmiszerekben a laktóz már alkotórészeire bontva, glükóz és galaktóz formájában található meg. A tejtermékek csomagolásán minden esetben meg van jelölve, ha az adott készítmény laktózérzékenyek számára is fogyasztható.
Aki a tejről és tejtermékekről való lemondást választja, figyelnie kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos megelőzni a különböző tápanyagok, például a kalcium hiányát. A kalcium elsősorban a tejben és tejtermékekben található meg, hiánya csontritkuláshoz vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük