Kezdőlap » Fogyókúra » Mi a különbség az ideiglenes és az állandó diéta között?

Mi a különbség az ideiglenes és az állandó diéta között?

A legtöbb embernek a diéta szó hallatán a rövid ideig tartó ételmegvonás, a zöldség és gyümölcskúra jut eszébe, a fájdalmas és keserű diéta, aminek a hallatán is csökken életkedvünk.
A diéta valóban lehet egy ideiglenes állapot, amelynek fő szerepe a fogyás. De van olyan diéta is, amikor életmódunkon változtatunk, és ez hosszan tartó folyamat, akár egész további életünkre is kiterjed. Sokszor azonban előfordul, hogy egy szokásos testsúlycsökkentő diétába kezdünk bele, hiszen azt gondoljuk, hogy pont elég pár kiló fogyás, célunkat ezzel is elérjük, azután életmódunkká alakul diétánk. Most nem arról írok, amikor félévente rendszeresen belekezdünk egy diétába, mert a plusz kalóriák folyamatosan visszajönnek. Hanem életmódváltásra, amikor gondosan megválasztjuk ételeinket, és rájövünk, mennyivel egészségesebben élünk, mint a diéta előtt.

• Rövidtávú diéta: sokféle rövid diéta közül válogathatunk, legyen szó leveskúráról, citromkúráról, almakúráról, és még sokáig sorolható. Ezekben az a legnehezebb, hogy tulajdonképpen egysíkúvá válik fogyókúránk, a test lázadozni kezd, és mivel táplálékunk nem teljes, az idegrendszer is felborul, ingerlékenyebbek leszünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, ráadásul éhezésünk következményeként lassan farkasétvágyúakká válunk.
• Hosszú diéta, életmódváltás: ennél a típusú diétánál lehetőségünk van a fogyásra, illetve a leadott kilók visszaszedése nélküli további boldog életre. Itt nem egyféle ételt eszünk, nem megvonásos a diéta, hanem józanul átgondolt, ami nem korlátozódik szélsőséges ételválasztásokra, hanem kiegyensúlyozott, tápláló és egyben egészséges ételeket biztosít számunkra, amelyek helyes elkészítésével tartósan karcsúak, és fittek maradunk.
Minden fogyókúra alapja a mozgás, amelyet akár fogyókúra nélkül is folytathatunk, hiszen a megnövekedett energiafelhasználás eleve fogyást okoz, ráadásul bőrünk rugalmasabb, testünk kontúrja élesebb, emellett remekül kikapcsol, csökkenti a stressz káros hatásait, és kiemeli a szürke hétköznapokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük