Kezdőlap » Családi élet » Mi a különbség a meggyőzés és manipuláció között?

Mi a különbség a meggyőzés és manipuláció között?

A kommunikáció célja nem csak információközlés lehet, hanem sok esetben valamilyen eredményt akarunk vele elérni. Ez takarhatja azt is, hogy szeretnénk valakinek a véleményét vagy a cselekedetét megváltoztatni. Ennek eszköze lehet a manipuláció és a meggyőzés.

A manipuláció eszközével akkor élünk, ha változtatni akarunk valamin. Negatív töltetű kifejezésről van szó, hiszen ilyenkor felszínesek vagyunk: a valódi célunkat leplezzük, álcázzuk, ezért a felszínen van egy bizonyos látszatszerénység, hogy hatásos legyen a megtévesztés. Tudatos ez a cselekedet, szándékosan igyekszünk befolyásolni mást, hogy a változást előidézzük. Csak ki tudjuk, hogy mi is a valódi célunk, a másik fél ennek nincs tudatában, ő legtöbb esetben nem veszi észre a manipulátor szándékát.

A meggyőzést alkalmazó ember is befolyásolni akar, de ilyenkor mindkét félben tudatosul a konkrét cél, senki sincs megtévesztve. A meggyőzés módszerei közé tartozik a vita. Egy racionális vita ész érvekre épül. Ez viszont nagyon ritka a hétköznapokban, mert egy vita során általában az érzelmek felülkerekednek. Valamint az érzelmek mellett még az érdekek is dominálhatnak. Meggyőzés során hivatkozhatunk még szakértékre, mert azok mindig mindent jobban tudnak. Cél érhetünk azzal is, ha ígérgetünk, esetleg fenyegetünk, ha hasonlítgatunk, vagy ha erkölcsre és morálra hivatkozunk. Attól függ, hogy mi a vita tárgya, és milyen kérdésben szeretnénk valakit jobb belátásra bírni. Meggyőzés során a világról alkotott képünket akarják megváltoztatni, ami gyakran ellenállásba ütközik, és életbe lép a „csakazértis” viselkedés.

Miket lehet változtatni ezzel a két képességgel? Véleményen, cselekedeteken, érzelmeket. De csak óvatosan bajunk velük! A manipuláció fegyver, ami bár hatékonyabb és barátságosabb, mint egy lőfegyver, ha jó kezekbe kerül, de veszélyes is lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük