Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi a koleszterin?

Mi a koleszterin?

A koleszterin nem örvend túlságosan jó hírnek. Hogy jogosak-e a vádak, még nem kapunk egyértelmű választ. A szakértők között sincs egyetértés azzal kapcsolatban, milyen típusú élelmiszerek, milyen mennyiségben növelik a koleszterinszintet, és ez mekkora mértékű rizikót jelent.
A túl magas koleszterinszint mindenképpen rizikófaktornak számít az érrendszeri megbetegedések szempontjából. A kialakuló érelmeszesedés lehetséges következményei közé tartoznak a szívinfarktus és a szélütés. Más rizikófaktorokkal együtt, mint a dohányzás és a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint nagy eséllyel károsítja az artériákat.
Kizárólag az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak koleszterint, különböző mennyiségben. Kimondottan koleszterindúsnak számít a tojássárgája: egy darab körülbelül 250 mg koleszterint tartalmaz), a belsőségek, például a máj vagy a vese, az angolnafélék, a vaj és sertészsír. Az európai országok lakói átlagosan 300-500 milligramm koleszterint vesznek magukhoz naponta a táplálkozással.
A koleszterin azonban nemcsak az evés és ivás által kerül a szervezetünkbe, magunk is elő tudjuk állítani: elsősorban a májban, de a bélrendszerben is. A koleszterolnak nevezett anyag létfontosságú a szervezetünk számára. Minden egyes sejt tartalmaz koleszterint.
Az ajánlások szerint magas koleszterinszint esetén egy nap alatt maximum 300 milligramm koleszterint fogyasszunk. A szervezet napi szinten ennek körülbelül a dupláját állítja elő, tehát az érték csak alacsony ingadozást mutat: a testünk próbálja a koleszterint egy állandó szinten tartani, ha a külső bevitel magasabb, kevesebbet állít elő, ha a a táplálkozás koleszterinszegény, többet termel. A táplálkozáson kívül például a stressz is szerepet játszik a koleszterinszint növekedésében. Pontosan még nem tudjuk, milyen mértékben emeli a táplálkozással bevitt koleszterin a saját koleszterinszintet. Ami biztos, hogy a zsírdús, telített zsírsavakban (állati eredetű zsírokban) gazdag táplálkozás az arra hajlamos embereknél az egészségesnél magasabb koleszterinszinthez vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük