Kezdőlap » Ünnepek » Mi a Húsvét eredete?

Mi a Húsvét eredete?

A Húsvét más-más nyelven más-mást jelent, a pészah héber nevű szóból ered. Eredeti jelentése: kikerülés. Régen a keresztény és a zsidó Húsvét is egy időpontra esett, ma már ez nincs így.
Magyarországon a 40 napos böjt utáni időszakot jelenti.
Úgynevezett mozgó ünnep, mindig márcisu 22 és április 25. közé esik. A nap és a hold mozgása határozza meg, hogy melyik évben melyik napra esik ez az ünnep. A tavaszi holdtölte utáni első vasárnap.
Bár már nem esik egybe a zsidó Húsvéttal, de fontos szerepe van a kialakulásában, az Ótestamentum írása szerint a halál angyala kegyetlenül meggyilkolta az egyiptomiakat, de a zsidó házakat elkerülte, mer tők bárányvérrel vonták be ajtajaikat.
A kereszténység hite szerint Jézus feltámadását ünnepeljük. Megelező vasárnapot virágvasárnapnak hívják, amikor is Krisztus bevonult Jeruzsálemben, miközben a tömeg éljelenezte pálmaágakat lengedezve. Nagycsütörtökön elfogták Krisztust az Oljafák-hegyén. Nagypénteken Krisztus halálrára emlékezünk. (Pilátus halálra ítélelte, megostorozta és keresztre feszítette) Nagyszombat este vannak a körmenetek, ilyenkor Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg.
A Húsvétot a nem keresztények is ünneplik, bár sokan nem tudják, hogy mit is ünnepelnek, nekik csak a pihenést, locsolkodást, sütizést, rokonokhoz/ismerősökhöz járást jelenti.
A keresztények eljárnak a vallási ünnepekre, misére, körmenetekre, emlékeznek arra mi is volt régen. Az ünnep igazi szellemét gyakorolják, és minden évben elmondják a történetet a kisebbeknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük