Kezdőlap » Betegségek » Mi a hipoglikémia , milyen tünetei vannak?

Mi a hipoglikémia , milyen tünetei vannak?

A hipoglikémiát egyesek az inzulinkezelés nemkívánatos mellékhatásának, ijesztő szövődményének, mások kellemetlen velejárójának tartják.
Mi a hipoglikémia? Nem az inzulinkezelés mellékhatása, mivel az inzulin fő hatása a vércukor csökkentése. Ha azonban a vércukor szintje az inzulin hatására túlzottan alacsony értékekre- általában 3mmol/l alattira- csökken vagy akár rövid időn belül( negyed-félóra) meredeken esik (pl. 10mmol/l-ről 5mmol/l-re), ez igen változatos és kellemetlen tünetegyüttest okozhat.
Gyakran-de nem mindig- erős éhségérzet, farkasétvágy jelentkezik;ez megkönnyítheti a cukorbeteg helyzetét, mert tudja, hogy ilyenkor szénhidrátot kell fogyasztania. Az éhség jelentkezése sokszor kimarad, és a diabéteszes csak azt érzi, hogy szédül, szíve erősen dobog, szája körül zsibbad, remeg, majd verejtékezni kezd, bőre pedig hűvössé válik.
Ezek a tünetek a szervezet önvédelmét tükrözik, és a vércukor további csökkenésének megakadályozására a keringésbe jutott hormonok, elsősorban az adrenalin hatásának következményei. Ha a vércukorcsökkenést a szervezetnek nem sikerül megállítani, vagy a cukorbeteg nem fogyaszt elegendő mennyiségű szénhidrátot, akkor az agysejtek egyre kevesebb cukorhoz jutnak. Ezáltal a beteg erőtlenné,, tudata ködössé válik, és hamarosan eszméletvesztés is bekövetkezhet.
Hosszabb időn át fennálló hipoglikémiás eszméletvesztés során-ha a megfelelő orvosi beavatkozásra nem kerül sor- izomgörcsök is támadhatnak.
Igen ritkán, de előfordulnak meglepő reakciók is: a beteg ingerlékennyé válik vagy túlzottan szórakozottá, indokolatlanul sír-, vagy kacag, esetleg szédeleg, támolyog, vagy dühromai lesznek- ilyenkor előfordul, hogy részegnek nézik a beteget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ha fáj a has…

Az egyik leggyakoribb probléma a fejfájás mellett, hogy valamilyen oknál fogva elkezd fájni a hasunk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük