Kezdőlap » Betegségek » Mi a bőrallergia, és milyen tünetei vannak?

Mi a bőrallergia, és milyen tünetei vannak?

A bőrallergia az allergiás megbetegedés egyik fajtája, amikor a bőrünk felszínén jelentkezik az allergén által okozott allergiás reakció. Többféle bőrallergiáról beszélhetünk, általában ezeket a kiváltó ok, és a reakció alapján lehet csoportosítani.
A bőrallergia esetében az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb kiderítsük, mi lehet az allergén. Vagyis, ha bármiféle allergiás reakciót tapasztalunk a bőrünkön, minél előbb fontos kitalálni, hogy mi okozta azt, hiszen csak azt követően lehet megszüntetni, ha elkerüljük az allergénnel való további érintkezést. A bőrallergiát több allergén is kiválthatja, lehet szó akár növényről, illetve pollenről, ételről, de akár fémről, vegyszerről, vagy gyógyszerről is. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a bőrallergiát csak úgy szüntethetjük meg, ha rájövünk mi okozza, és elkerüljük a további érintkezést.
A leggyakrabban előforduló bőrallergia típus az ekcéma, melyet számtalan dolog kiválthat egyszerűen azzal, hogy a bőrünkkel érintkezik. A tünetei szabad szemmel is nagyon jól láthatóak, leggyakrabban viszketés, száraz, és vörös bőr, ritkábban pedig kisebesedés is tapasztalható az ekcémás bőrön. A csalánkiütés is szintén gyakran előforduló bőrallergia, és tulajdonképpen egy olyan azonnali reakció, mely az allergénnel való érintkezést követően pirosodás, duzzanat, és viszketés kíséretében jelenik meg. Ritkább esetekben kiválthatják a bőrallergiát belső allergének is. Utóbbi esetekben okozhat allergiás tüneteket étel, vagy gyógyszer is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük