Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi a BMI és mennyire hasznos?

Mi a BMI és mennyire hasznos?

A BMI a Body Mass Index rövidítése és testsúly szerinti osztályozásra szolgál. Normál testsúlyú embereknél a testsúly és magasság négyzete közötti arány többnyire állandó, tehát a BMI elfogadja, hogy bármilyen adott magassághoz tartozik egy súlytartomány, ami az egészség szempontjából a legmegfelelőbb.

Kutatók és orvosok egyaránt használják ezt a skálát, hogy megállapítsák, hogy mekkora az egyének esélye bizonyos betegségekre. A legideálisabb BMI 20 és 25 közé esik. 25 és 30 közötti indexel rendelkezők túlsúlyosnak számítanak, míg a 30 felettiek nagyobb a kockázatuk.
Az nem igaz, hogy minél kevesebb annál jobb. 20 alatti indexel rendelkezőknek nagyobb az esélyük az anyagcsere-betegségekre és a rákra. Azoknak, akiknek 20 alatt vagy 30 felett van ez az érték, megnövekedett a halálozási aránya.

Sajnos a BMI-nek számos korlátja van. Nem ad információt a testösszetételről. Sportolóknál máris nem használható, hiszen amikor mérlegen állunk a puszta súly nem árulja el, hogy mennyire vagyunk elzsírosodva. Súlya az izomnak is van, de az nem jelent egészségügyi kockázatot. Sok izommal rendelkező egyének is lehetnek túlsúlyosak a BMI szerint, ugyanakkor egy magas zsíraránnyal bíró egyén is beleeshet a normál csoportba.

Mit jelent a testösszetétel?
Két összetevője van a testünknek: sovány testszövet és zsír. Ennek a kettőnek az aránya sokkal fontosabb, mint, hogy hány kilók vagyunk.
Az is fontos, hogy a zsír hogyan oszlik el a testünkön. Perifériás elhízás kevésbé veszélyes – ilyen a körte alkat, amikor a zsír nagy része nem a törzsünkön csücsül. A centrálisnál a has zsírosodik el és itt megnő a szívbetegségek kockázata.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük