Kezdőlap » Látnivalók » Meteóra-kolostorok

Meteóra-kolostorok

Görögország egyik legnevezetesebb látnivalója a thesszáliai Pindosz-hegység csipkézett sziklacsúcsai tetején épült Meteóra kolostorok. A Meteóra szó görögül annyit jelent, levegőben lebegő. A keresztény hit egyik alaptézise Isten dicsőítése, melyre a leginkább alkalmas helyek a világ zajaitól távol, visszavonultan élő szerzetesek, egyszerű puritán kolostorai voltak. A Meteórák sziklacsúcsainál ehhez nemigen találhattak volna jobb helyeket. A XIV. századtól kezdve 24 bizánci kolostor épült fel a meredek sziklacsúcsok peremén. A környék ennek köszönhetően híres zarándokhellyé alakult. Öt kolostor a mai napig lakott, van amelyikben szerzetesek, és van amelyikben apácák élnek. Egyes kolostorokhoz az ételt még ma is kötélcsörlőkön és hálókban húzzák fel az épületbe.

A XVI. századi török hódítások következtében a kolostorokban is sok új közösség alakult. A XVIII. századra ezek a közösségek lassú hanyatlásnak indultak, és csakhamar több fel is oszlott, a kolostorok többségét lakatlanul hagyták. Csak a XIX. század folyamán figyelt fel rájuk néhány utazó, amit nemsokára látogatók hada követett. Egészen 1920-ig a kolostorokat csak veszélyesen imbolygó, a sziklához rögzített létrákon keresztül lehetett megközelíteni. Az első világháborút követően, amikor a turisták áradata megindult a kolostorokhoz, a közeli városból új utat, fel a kolostorokhoz pedig széles, biztonságos lépcsőket építettek.

A thesszáliai síkságokon élő emberek körülbelül 5000 éve foglalkoznak lótenyésztéssel. A görög mitológia szerint az itt élő vad lovas népek közt voltak félig ember-, félig lótestű lények, akiket kentauroknak neveztek. Egyikük, a bölcs Kheirón nevelte ifjúkorában Akhilleuszt, a trójai háborúban elesett görög hőst.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük