Kezdőlap » Baba-mama » Mérgező játékok

Mérgező játékok

Újra és újra megjelennek a beszámolók a gyerekek számára készült játékszerekben felbukkanó mérgező anyagokról. Mit tehetünk szülőként, mire kell odafigyelnünk, hogy meg tudjuk védeni gyermekeinket?
Méreganyag a játékban – egy rémálom a szülők számára. A törvényi szabályozás ellenére azonban a káros anyagok határértékeit a gyártók időnként túllépik, a gyermekeknek készült játékok esetében is. Előfordulhatnak például nehézfémek: higany, kadmium vagy króm. Ezek jelenléte gyakran túllépi a megengedett határértéket a gyermekjátékokban. Egyéb anyagok is veszélyt jelenthetnek a gyerekek számára – az úgynevezett CMR például rákkeltő hatású lehet, az örökítőanyagban változásokat idézhet elő, és a belső szerveket is károsíthatja. Egyes anyagok használatát ugyan törvényi úton szabályozzák, az ellenőrzések során mégis előfordul, hogy megtalálhatóak a játékszerekben. Főleg az ismeretlen eredetű termékek (például a szezonális, karácsony előtt kapható játékok, plüssállatok vagy dekorációs eszközök) jelentenek veszélyt.
Egy tipp a játékvásárlóknak: hallgassunk az orrunkra. Amennyiben egy játékot kellemetlen szagúnak találunk, elképzelhető, hogy káros anyagokat tartalmaz. Az illatosított játékokkal is vigyázzunk: az illatanyagok gyakran az eredeti anyag kellemetlen illatát fedik el. A szakértők ezért azt ajánlják, legyünk óvatosak az erős illatot árasztó játékszerekkel.
A vásárlásnál részesítsük előnyben a biztonságos helyeket, és azokat a játékokat, melyeknek a származási helye, eredete fel van tüntetve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük