Kezdőlap » Esküvő » Menyasszonyi fátyol a fejedre kerül

Menyasszonyi fátyol a fejedre kerül

Az esküvők pompás dísze napjainkban is a fátyol. Természetesen létezhet esküvő másként is, akár kalapban, de a legtöbb menyasszony ragaszkodik ehhez a fenséges, és szinte királynői megjelenést kölcsönző kiegészítőhöz.

A menyasszonyi fátyolról már a Biblia is említést tesz. Úgy tartották, hogy ez a fejdísz a gonosztól védi meg a viselőjét. Az nő arcának eltitkolására is alkalmas. Az ókorban a görögöknél és a rómaiaknál a fiúnak a családja választotta ki a menyasszonyt, ezért csak a szertartáson mutatta meg a lány az arcát, a fátyol felemelésével. Ezzel elkerülték a vőlegény tiltakozását egy nem tetsző hölgy kiválasztásakor.

A 19. században a teljes szertartás alatt sűrű fátyol borította a leendő hitves arcát. Az esküvő végén az apa átadta a menyasszonyt a férj-jelöltnek, aki jelképes birtokba vételként felemelte a fátylat. A mai egyenjogúságot mutatja, hogy a lefedett arcát a menyasszony mutatja meg, tehát saját maga emeli fel a fátylát.

Ugyanakkor a szűziesség jelképe is volt, tehát a többször férjhez menők nem viselhették. Korunkra már ezt talán el is felejtették. Ami megmaradt, hogy a fátyol felemelését követi a hitvesi csók.

Ez a fejdísz ma is megtalálható, de leginkább az esküvői ruhák csodálatos kiegészítőjeként szolgál. Nem avult el annak ellenére, hogy a történelem során jelentése megváltozott. Már nem csak a fehér fátyol létezik. Ugyanakkor rövid és hosszú változatban, díszes, gyöngyös, vagy akár tollas kivitelezésben is tündökölnek napjaink menyasszonyain.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válasszunk menyasszonyi ruhát?

Amikor egy pár elérkezik az eljegyzéshez és megszületik az esküvő gondolata a boldogságuk nem ismer …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük