Kezdőlap » Egészséges életmód » Mennyit, és hányszor együnk a nap folyamán?

Mennyit, és hányszor együnk a nap folyamán?

“Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus” -ugyan a vacsora is a főétkezésekhez tartozik, a régi mondás szerint azonban inkább csak kisebb mennyiségű ételt érdemes magunkhoz vennünk. Tény, hogy a nap végén a szervezetünknek nincs szüksége annyi energiára, mint a korábbi időszakokban, mégis fontos az egészséges vacsora.
Gondolkodás, ülés, futás: bármit is teszünk, a szervezetünknek energiára van szüksége hozzá, amit a táplálkozás által szerez meg. Egy egészséges reggeli segíti abban, hogy energikusan, jó erőben kezdje a napot, egy könnyedebb, gyorsan emészthető tízórai segít átlendülni a délelőtti mélyponton. Azonban este is szükségünk van energiára: ugyan az éjszaka a pihenésé, a szervezetünk működése nem áll le. Az alvás során is lélegzünk, emésztünk, regenerálódunk. Sok családnál ráadásul a vacsora jelenti azt az étkezést, amikor a családtagok össze tudnak ülni az asztalnál, és megbeszélni az aznapi eseményeket.
Sokan azonban inkább kihagyják az esti étkezést, mivel félnek attól, hogy a késői evés hízáshoz vezet. A félelmük megalapozatlan: a nem túl megterhelő, egészséges vacsora nem okozza a zsírpárnák gyarapodását.
A táplálkozástudományi szakértők három nagyobb, vagy öt kisebb étkezést ajánlanak a nap folyamán. Utóbbi esetben a reggelihez, ebédhez és vacsorához két kisebb, köztes étkezés is társul. Az, hogy a két változat közül melyiket választjuk, egyénfüggő, azonban mindkét esetben fontos a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csalán gyógyító ereje

Aki kicsit figyel az egészségére, időnként beiktat az életébe tisztítókúrát. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük