Kezdőlap » Házépítés » Mennyit érdemes telekre költeni, ahová a családi házunkat építenénk?

Mennyit érdemes telekre költeni, ahová a családi házunkat építenénk?

A telek vásárlásakor mindenképp az legyen az első dolgunk, hogy átgondoljuk azt, hogy valójában mik is az elvárásaink. Ezen kívül vegyük sorra az igényeinket, és a lehetőségeinket is, és ennek megfelelően mérlegeljünk reálisan természetesen. Mindenképp vegyük sorra, mik lehetnek a buktatók a telekkel kapcsolatosan, mire kell igazán odafigyelnünk, mi az, amit jobb hogyha elkerülünk. Egy biztos, már az elején kérhetjük az építész segítségét, hiszen ő sokat tud segíteni már az elejétől kezdve abban is, hogy milyen telket válasszunk ki. Egy megfelelően kiválasztott építész tehát nemcsak abban lehet a segítségünkre, hogy elkészíti a családi házunk tervét, és kivitelezését, hanem már a telek kiválasztásánál is sokat segíthet.

Hogyha egy nagyon jó helyen találunk egy olyan telket, amely biztosan megfelel a szándékainknak, akkor arra ne sajnáljuk a pénzt, azonban még a vásárlás előtt érdemes kiszámítani egy gyors, előzetes költségvetést azzal kapcsolatosan, hogy mennyit tudunk pontosan a telekre szánni a keretünkből. Gondoljunk csak bele, hogyha már a telekkel túl költekezzük magunkat, akkor az is lehet hogy meglesz álmaink telke, azonban kompromisszumokat kell ezért cserébe kötnünk majd a családi házunk építésénél. Amennyiben a lehető legjobb esetet vesszük számba, akkor a családi házunk kivitelezését lesz miből kifizetnünk, csak esetleg annyi fordul elő, hogy mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, amivel esetleg nem számolnunk. Egy kicsit rosszabb a helyzet akkor, hogyha már emiatt hitelt kell felvennünk, azonban a mai gazdasági helyzetet figyelembe véve ez nem lenne olyan meglepő, hiszen elmondhatjuk, hogy szinte minden második embernek van már legalább egy hitele. Ebben az esetben, hogyha úgy állunk, hogy az építkezés miatt hitelt kell felvennünk, és csak a maradék részt pótoljuk ki saját költségből, akkor nagy valószínűséggel legalább olyan házat tudunk majd építeni, amilyen az álmaink otthona volt mindig is. Ebben az esetben sokkal inkább az a lényeg, hogy tudjuk is fizetni rendszeresen a hitelt. Sajnos azonban van ennél egy rosszabb eset is, amit a legjobb elkerülni. Ebben az esetben csak kisebb családi házat tudunk építeni, mint amilyet eredetileg szerettünk volna, esetleg olcsóbb anyagokkal kell dolgoznunk, vagy az építkezés maga húzódik el sok ideig. Ebben az esetben az is lehet, hogy ésszerűbb döntés lenne otthagyni azt a kezdetleges építkezést, és eladni a telket, és vásárolni egy másik telket. Ezt azért dönthetjük így, mert hiába öröm a telek megvásárolása, hogyha az azt követő lépésekben már nem tudjuk azt csinálni amit, és ahogyan szerettük volna. Ekkor valószínűleg már nem tudjuk úgy élvezni a beköltözést, hogyha egyáltalán eljutunk odáig.

Az előbb leírtak természetesen nem azt jelentik, hogy olcsó telket kell venni, hiszen az olcsó telek nagy valószínűséggel nem jó. Nem véletlen, hogy több tízmilliókért és néhány „forintért” is árulnak telkeket. Mindenképp a leglényegesebb szempont, hogy olyan telket vásároljunk, ahol el tudjuk képzelni az otthonunkat, és az életünket is, úgy, ahogy van, mert utólag azt már nem tudjuk megváltoztatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük