Kezdőlap » Egészséges életmód » Mennyire egészséges a halolaj?

Mennyire egészséges a halolaj?

A drogériákban, a gyógyszertárakban, sőt, már egyes szupermarketekben is megtalálható a halolajkapszula. Elsősorban szívbetegek fogyasztják, az infarktus és a szélütés megelőzése céljából. Az omega-3-zsírsavakban gazdag halfélék, mint a lazac, hering, vagy a makréla, köztudottan jótékony hatással vannak szívünk egészségére, és a koleszterinszintre. Kanadai kutatók megvizsgálták, hogy a halolaj valójában mennyire hatékony ebből a szempontból.

1971-ban dán kutatók munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a sarkvidéken lakók tovább élnek, és kisebb eséllyel alakulnak ki náluk szívbetegségek. A jelenség okának a telítetlen zsírsavakat tartalmazó hal-, bálna-, és fókahúsban gazdag táplálkozást tartották. A Kanadában végzett tanulmány azonban kimutatta, hogy a kutatás eredményei nem állják meg a helyüket: az Északi-sarkvidék lakói körében a szív-, és érrendszeri megbetegedések ugyanolyan gyakran fordulnak elő, mint Európában, sőt, a szélütés okozta halálesetek száma magasabb. A várható élettartam 10 évvel kevesebb, mint Dániában. Nem csoda: az állati zsiradék magas aránya, a zöldségekben, gyümölcsökben szegény táplálkozás nem egészséges szívünk számára.

A szívbetegségek megelőzésére a halolajnál jóval alkalmasabb a rendszeres sport, a sok mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás (amely időnként halat is tartalmaz), gyümölcs-, és zöldségfogyasztás, illetve a munka, és a magánélet közötti egészséges egyensúly. A halolajkapszulák rendszeres szedése előtt mindenképpen javasolt az orvosunkkal egyeztetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük