Kezdőlap » Betegségek » Mennyi gyümölcsöt fogyaszthat a cukorbeteg?

Mennyi gyümölcsöt fogyaszthat a cukorbeteg?

A szénhidrátok két nagy csoportja: az egyszerű cukrok és az ezekből felépített összetett szénhidrátfélék, a keményítők. A legismertebb cukrok: a szőlőcukor, a gyümölcscukor és a tejcukor.

Leggyorsabban a szőlőcukor kerül elfogyasztás után a vérbe, hirtelen emeli ennek a cukortartalmát. A vérben keringő és nélkülözhetetlen cukor maga is szőlőcukor, mert a felszívódáskor a többi cukorfajta is résben átalakul szőlőcukorrá.

A fehér kockacukor vagy kristálycukor nádcukor. Ez két egyszerű cukorrészecskéből, cukormolekulából, szőlőcukorból és gyümölcscukorból (glükóz, fruktóz) tevődik össze.

A gyümölcscukor fontos tulajdonsága, hogy felhasználásához nem szükséges inzulin. Mégsem fogyasztható korlátlanul, mert nagy része már a bél falában azonnal átalakul szőlőcukorrá. Mégis ennek az inzulintól való viszonylagos függetlenségének köszönhető, hogy míg minden olyan ételt el szoktak tiltani, ami cukrot tartalmaz, a nagyobb részben gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsféléket nem. Korlátlanul természetesen semmilyen gyümölcsöt nem szabad enni.

Mindenféle megengedett gyümölcs fogyasztásánál fő szabály: egyszerre nem szabad sokat enni. Ez azért van így,mert bizonyos mennyiségen felül a gyümölcscukorból is annyi szőlőcukor keletkezik, amely már nem kívánatos, mert hirtelen emeli a vér cukortartalmát.

Középnagyságú almából esetleg három is elfogyasztható a nap folyamán, de semmiképpen nem egyszerre kettő. A csekély cukortartalmú gyümölcsökből 20 dkg fogyasztható egyszerre, amit a nap folyamán megismételhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük