Kezdőlap » Betegségek » Mennyi fehérjét egyen a cukorbeteg?

Mennyi fehérjét egyen a cukorbeteg?

A fehérje minden élő anyag fő alkotórésze. A növényi táplálékunkkal is veszünk magunkhoz több-kevesebb fehérjét. Az élő anyagot a növényi sejtekben is a fehérje jelenti. Az biztos, hogy a növényi ételek fehérjetartalma általában jóval kisebb, másrészt viszont az állati eredetű fehérjék- szervezetünk felépítése szempontjából- sokkal értékesebbek.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel éppúgy,mint a keményítőfélék, összetett cukrok az egyszerű cukrokból. A fehérjék felszívódása a vékonybélből is aminosavak formájában történik. Az emberi szervezet az aminosavak egy részét maga is el tudja készíteni egyszerűbb nitrogén tartalmú anyagokból, másokat azonban feltétlenül készen kell kapnia. Azt a fehérjefajtát nevezzük értékesebbnek, amelynek nélkülözhetetlen, a szervezet által elő nem állítható aminosav összetétele minél komplettebb.

Mindannyian ismerünk olyan ételfajtákat, amelyekben sok a fehérje. Ilyen a hús, a hal, a sajt, a tojás, a túró, a különböző joghurtok. Hogy fehérjefogyasztásunk megfelelő legyen, tudnunk kell, mennyire is van szükségünk ebből. A szükséges fehérjemennyiséget a testsúlykilogrammokhoz is szokták viszonyítani. E az mennyiség állati fehérjéből testsúlykilogrammonként 3/4-1 gramm. Azaz egy 70 kilogrammos embernek 50-70 gramm fehérjére van szüksége.

A tej is tartalmaz fehérjét, de szénhidráttartalma cukrot is tartalma, ezért nem fogyasztható korlátlanul. A napi fél liter megengedett, de ezt a mennyiséget is lehetőleg legalább két részletben fogyasszuk. A tejből származó joghurtban és kefirben a cukor egy része már felbomlott, ezért ezekből az ételekből kicsit többet is fogyaszthatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük