Kezdőlap » Egészséges életmód » Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég nyilvánosságra hozott brit tanulmány szerint a szervezetünk számára ártalmatlan mennyiséget már kis mennyiségű, erősen cukrozott üdítőital is meghaladhatja.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) érvényben lévő ajánlása szerint a napi kalóriafogyasztás maximum 5-10 százalékát teheti ki a cukorbevitel (egy normál súlyú, átlagos energiaszükséglettel rendelkező felnőtt esetén ez körülbelül 25-50 gramm). A brit kutatócsoport szerint azonban ez az érték legfeljebb 14 gramm egy nap: ez körülbelül négy és fél kockacukornak felel meg.

A cukor ott is megtalálható, ahol nem gondolnánk. A savanyúságok: csalamádé, csemegeuborka, cékla gyakran cukor hozzáadásával készülnek. A gyümölcsök, gyümölcslevek egészségesek, ez tény: azonban 100 ml almalével együtt 10 g cukrot juttatunk a szervezetünkbe. Egy kis pohár (150 g) bolti gyümölcsjoghurt akár 18-20 g cukrot is tartalmazhat: jobb választás, ha a natúr joghurthoz házilag adjuk hozzá a gyümölcsöket. A reggeli müzlikeverékek 100 grammonként akár 45 gramm cukrot is tartalmazhatnak. A ketchuppal is vigyáznunk kell: 100 grammjában átlagosan 25-30 gramm cukor található. A müzliszeletek összeállításához általában cukorszirupot használnak: ez a cukortartalmat 100 grammonként körülbelül 30 grammra növeli. A különböző zselés édességek, gumicukrok könnyű édességnek tűnhetnek, azonban szinte kizárólag cukorból állnak: a lehető legnagyobb csapások egyikét jelentik, melyeket a fogyókúránkra mérhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük