Kezdőlap » Kert » Melyik a világ legszebb zöldséges kertje?

Melyik a világ legszebb zöldséges kertje?

Mindenki a maga kertjére a legbüszkébb, vagy esetleg folyamatosan dolgozik rajta, hogy még jobb és még szebb legyen, de egész biztos, hogy a legtöbben soha nem fogjuk elérni azt a szintet, ahol a Loire-völgyében álló Villandry kastély áll.
A kastély a 16. században épült, és egy csatornával körbevett hatalmas kert tartozik hozzá. Különlegessége, hogy nem, vagyis nemcsak díszparkként lett kialakítva a kert, hanem díszparkot imitáló zöldséges- és gyümölcsöskertet formáztak meg. Az ötlet eredetileg Jean de Bretonhoz, a francia király külügyminiszteréhez kötődött, aki naponta a saját szemével akarta látni, hogy fejlődnek az Amerikából hozott új típusú haszonnövények.
A parkhoz tartozik ornamentális formákra vágott sövénykert és labirintus is, ahogy az a legtöbb francia kastélyban megszokott, de emellett 12.500 négyzetméternyi különleges zöldséges veteményeskerttel is rendelkezik. Ezekben olyan ágyások találhatóak, amelyek követik a megszokott ornamentális, geometriai elrendezéseket, és éppúgy díszítenek a színeikkel és a növények formáival is, csakhogy a benne található növények ehetőek. A zöldségest évente kétszer, márciusban és júniusban ültetik be palántákkal, és a növényeket haszonnövényként kezelik, a betakarított terményeket fel is használják.
Az egyes zöldséges ágyásokban itt-ott egy-egy gyümölcsfa is áll, régi kolostori hagyományokhoz hűen. A magányos fák ugyanis az adott kertrészletért, annak gondozásáért felelős szerzetest jelképezik.
Hasonló hatásokat otthon is bármikor kialakíthatunk, csak ügyeljünk rá, hogy a megfelelő magasságú növényeket helyezzük egymás mellé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük