Kezdőlap » Látnivalók » Melyik Törökország legszebb temploma? – Hagia Sophia-Templom

Melyik Törökország legszebb temploma? – Hagia Sophia-Templom

A Hagia Sophia-templom hőségtől el, mosódott kupolája a tiszta kék ég hátterére rajzoltan magasodik a modern isztambuli utcák lármás zűrzavara fölé. A VI. században emelt nagy bizánci alkotás kívülről fél kupolás, támpillérek és melléképületek sejtszerű együttesének látszik. Súlyos tömegét kiemelik a négy sarkénál őrködő karcsú minaretek.
A Hagia Sophia-templom a legnagyobb építészeti mestermű a Bizánci Birodalom fővárosában, amelyet akkor Konstantinápolynak neveztek. A Szent Bölcsesség jelentésű épület igazi szépsége az óriási belső térkialakításában rejlik, ahol a könyörtelen külső fényt a leheletszerű magasztos homály váltja fel, érzékeltetve a boltozatos terek és karzatok lágy rajzú peremeit és a márvány, oszlopokat.
A kupolaépítés legnagyszerűbb remeke. A bizánci kézművesek tökéletes munkáját fedezhetjük fel a restaurált mozaikok ragyogó színénél, a főhajó márvány oszlopfőinél, amelyeken mély bemetszéssel formált, bonyolult akantuszlevelek Justinianus és felesége, Theodora névjegyét veszik körül. A csillárok finom árnyékával díszes, sima márványpadló fölött fénylőn emelkedik a nagy kupola. Negyven ívelt borda tagolja, köztük, az alapnál, 40 ablak sorakozik, mintha egy koronaszegély veretei lennének a gyémántcsillogású fénnyel.
Csaknem minden eredeti arany-, ezüst-, mozaik- és freskódíszítés elveszett, de megmaradt a természetes szépségű tér nagyszerűsége, valamint a fény-árnyák játék, amelyet a napfény élesen bevetődő sugarai gyújtanak fel a homályos belsőben.
A mai templom a harmadik a város ezen, dombján.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük