Kezdőlap » Látnivalók » Melyik Prága legmagasabb temploma?

Melyik Prága legmagasabb temploma?

A Szent Vitus-székesegyház monumentális épülete meghatározza Prága látképét. Ha ide a látogatunk, a cseh uralkodók koronázási és temetkezési helyéhez érkezünk. A gótikus, neogótikus stílusú építmény eredete 925-ig nyúlik vissza, mikor I. (Szent) Vencel egy román stílusú körtemplomot emeltetett itt Szent Vitus tiszteletére. A legendák szerint Vencel itt helyezte el Szent Vitus karját, mely vallási ereklye volt és a német-római császár ajándékozta neki. A székesegyház 1344-től kezdte elnyerni a mai alakját.

Előbb Arrasi Mátyás, majd a német származású Peter Parler volt a főépítész. Parler jelentős újításokat alkalmazott. Ezek eredménye a székesegyház boltozatos kupolája, mely a gótikus építészet egyik legcsodálatosabb mesterműve. A Szent Vencel-kápolna féldrágakövekkel szegélyezett falain Krisztus passióját és Szent Vencel életét bemutató festmények vannak. A hatalmas beruházások és merész tervek ellenére a székesegyház a 19. Század közepéig félkész állapotban volt. 1844-ban létrejött egy egyesület, melynek célja az épület gótikus stílusban való befejezése volt. Szinte hihetetlen, de a munkálatok csak 1929-re fejeződtek be.

A székesegyház összesen huszonkét oldalkápolnája közül kiemelkedik a már említett Szent Vencel-kápolna. A főhajó ablakait díszítő 20. Századi üvegablakok szintén mesés szépségűek. A templom kápolnái és kriptatermei számos uralkodó sírját és szarkofágját rejti. A Prágába látogatók számára ez az épület az egyik legkeresettebb. Nem véletlenül, hiszen cseh legendák és legendás emberek sora fűződik a székesegyházhoz, mely büszkén emelkedik ki az egyre modernizálódó Prága látképéből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük