Kezdőlap » Karácsony » Melyik a legismertebb karácsonyi népszokás?

Melyik a legismertebb karácsonyi népszokás?

Aligha van tradicionálisabb magyar karácsonyi szokás a betlehemezésnél. Bibliai ihletésű és egyértelműen keresztény kultúrkörhöz tartozó hagyomány már régóta része a karácsonyi készülődésnek. A hagyományok megtartása, és főleg egy ilyen hagyományé, mely összehozza az embereket, közösségépítő hatású.
Bár a népszokás leginkább a falvakhoz, semmint a városokhoz köthető, biztosan mindenki – vallási hovatartozástól függetlenül – látott már betlehemi előadást. Előadást, hiszen a hagyományos betlehemezés nem merül ki abban, hogy felállítanak egy jászlat bábukkal, hanem előadás, drámai játék keretén belül, rendes szereplőkkel adják elő a történetet.
Betlehemezés során Jézus születésének története elevenedik meg, jelenetekre bontva. Az egyik legismertebb jelent, mikor Mária és József szállást keresnek, de senki nem fogadja be őket éjszakára. Míg végül a kovács az istállóba küldi őket, hogy ott meghúzhatják magukat, ahol végül megszületik Jézuska. Ennek az epizódnak a központi eleme a jászol, és maga az állatokkal teli istálló. Mikor szobor formában örökítik meg a betlehemi eseményeket, ezeknek a perceknek a megragadása a leggyakoribb.
Pedig ismert jelenet az is, mikor az angyal Betlehembe vezeti a hullócsillag segítségével a pásztorokat, akik végül megjelennek az ajándékaikkal együtt az istállónál és megpillantják az újszülött Jézust.
Az előadáshoz természetesen mindenki megfelelő „jelmezt” ölt, hogy felismerhetően jelenítse meg a karakterét. Az előadást, mint egy színházi darab esetében próbák, szövegtanulás, készülés előzi meg. A betlehemezés tájegységenként eltérő, de a fő szereplők adottak: Mária, József, Jézus, az angyalok és pásztorok.
A betlehemezés állandó részévé vált az ünnepeknek, a szentestét megelőző éjjel nem múlhat el annak a csodálatos éjszakát megelevenítő misztériumjáték eljátszása nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük