Kezdőlap » Növények » Melyik a legerotikusabb virág a Földön, és miért nem kaphatjuk meg?

Melyik a legerotikusabb virág a Földön, és miért nem kaphatjuk meg?

Talán néhányan képről már felismerik a csókvirágot – angolul Hot Lips Plant, amit Dögös Ajkaknak fordíthatunk, latin neve psychotria elata. A psychotria faj neve onnan ered, hogy nagyon sok ebbe tartozó növényfajta pszichotróp anyagot, DMT-t (dimethyltryptamint) tartalmaz. Hatása a dózistól és a feldolgozás módjától függ, de sokatmondó, hogy dél-amerikai indián törzsek is DMT-t tartalmazó növények főzetét használják az ayahuasca szertartásokhoz.
A csókvirágot is eredeti élőhelyén összetevői miatt használják fejfájás és különböző betegségek kezelésére, de afrodiziákumnak is, bár ehhez valószínűleg a dús, vörös ajkakra emlékeztető formája is hozzájárul.
A vonzó ajkak egyébként valójában nem a növény virágai. Ezek elszíneződött fellevelek, melyek kialakulása után rövidesen előbújnak a valódi virágok a két ajak közül: apró fehér, ötágú csillagra emlékeztető, porcelános fényű kis virágok, akár 3-4 is egy-egy ajakból. Ezekből később kék gyümölcsök fejlődnek.
Megszerezni szinte lehetetlen. Eredeti élőhelyén, Kolumbia déli területein is rendkívül veszélyeztetett helyzetben van: a folyamatos erdőirtások veszélyeztetik a természetes élőhelyét. Itt csapadékos, erdős területeken tenyészik, 400 méteres tengerszint feletti magasságig. A sok csapadék és Egyenlítőhöz közeli élőhely egyben párás környezetet biztosít.
Kitartó internetes kutatással is csak igen nehéz a nyomára bukkanni. Megvásárolható tövet, felnőtt növényt egyáltalán nem lehet találni, magja elvétve kapható az ebay-en, de igen drágán, 3-5 mag mintegy 2500-3000 forint szállítással együtt. Mivel hazai tartásáról semmit sem tudunk, és nincs információ arról, pontosan milyen tartási körülményeket igényel, szinte kizárt, hogy életben lehetne tartani házi körülmények közt. Remélhetőleg a növényt megmenteni vágyó emberek kezdeményezik a magok és tövek kertészetekben való tartását, és egyszer majd reális esély lesz arra, hogy bárki hozzájuthasson ehhez a csodaszép virághoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük