Kezdőlap » Látnivalók » Melyik India legfenségesebb hegye? – A Himalája

Melyik India legfenségesebb hegye? – A Himalája

“Végtelen kék égboltról sütött le a nap, és a havas csúcsok sokasága élesen rajzolódott ki a kristály tiszta levegőben…a tökéletes szépségű égbe szárnyalással az érintetlenséget éreztette.” Joe Simpson brit hegymászó szavaiban a magasztosság és a tisztaság érzete párosul: e két dolog teszi a Himalája hegységet (” a hó lakóhelyét”) a világ egyik legfenségesebb tájává. Hatalmas méretekben fogant világba kerülünk ott, óriási ormok-köztük az Everest, a Nanga Parbat és a Kancsendzönga – tornyosulnak az égbe.
Vallás és mítoszok töltik be a vidéket, amely a hindu és a buddhista hagyományok szerint az istenek lakóhelye. Ezek a hegyek képezték a nagy akadályt a selyemút mentén fekvő mesebeli városok – Szamarkand és Buhara, Kasgár és Kotan – elérése előtt. Ma is azt az elveszett világot idézi, amelyet nem érintett mg az emberi haladás, ahol magányos aszkéták élnek,legbelsőbb része pedig állítólag a félelmetes havasi ember , a Jeti otthona.
Az Ázsia szívében emelkedő hegyekhez hasonló sehol sincs a világban. Hat nagy hegyrendszer kapcsolódik össze széles ívben az indiai kontinens nyakánál. A legnagyobb a Himalája hegység, amely Asszám északi erdőségeinek hideg, fehér piramisától, a Namcsa Barvától nyugatra húzódik, a tibeti fennsík szegélye mentén, Bhutánon és Szikkimen, Nepálon és Ladakon át, hogy dicsőséges véget érjen Nanga Parbat nagy, nyugati bástyáján. Három, hozzávetőleg párhuzamos hegylánc alkotja a hegységet, legmagasabb a Nagy-Himalája, ennek része a hatalmas Everest és Kancsendzönga.
A Himalája név azonban pontatlanul a környék más hegyláncaira is utal, mint például a Gangdise Shan vagy Kailásza hegyvonulat, amely közvetlenül a Nagy-Himalája mögött húzódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük