Kezdőlap » Látnivalók » Melyik hajó élte túl az amerikai polgárháborút?

Melyik hajó élte túl az amerikai polgárháborút?

Az USS Constellation az egyetlen amerikai hajó, mely túlélte a polgárháborút. Az őrhajó több mint száz évig szolgálta az Egyesült Államok haditengerészetét. Miután kilencmillió dollárt költöttek a felújítására, ma eredeti pompájában látható. Mivel ez volt a második hajó, amely ezt a nevet viselte, bizonyos fokú kavarodást keltett, amit súlyosbított a tény, hogy ugyanakkor és ugyanabban a hajógyárban épült, ahol azonos nevű elődjét szétszedték.

Az vezetett ahhoz a téves feltételezéshez, hogy az USS Constellation valójában nem is új hajó, hanem egyszerű újjáépítése a réginek. Az őrhajó valójában kis vitorlás hadihajó volt, ágyúfedélzettel: 1855-ben rendelték meg, és 1859-ben léptették elő az Egyesült Államok afrikai hajórajának zászlós hajójává. E minőségben a rabszolga kereskedelem megfigyelését végezte Afrika partjai közelében, és el is fogott három rabszolga kereskedőt. A polgárháború idején is aktív maradt, azt követően pedig utánpótlást szállított az éhínség sújtotta Írországba, valamint kiállítási tárgyakat Párizsba az 1878-as világkiállításra.

Később iskolahajóként hasznosították: több ezer tengerészkadetet képeztek ki rajta az első világháborúban. Az USS Constellationt először 1933-ban leszerelték, majd Franklin Delano Roosevelt más alakulathoz helyezte, és az Egyesült Államok Atlanti Flottája vette igénybe a második világháború idején. Hosszú és híres karriert futott be, mígnem 1955-ben végleg leszerelték. Teljes körű felújítását követően megnyitották a közönség számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük