Kezdőlap » Iskolakezdés » Melyik életkor a legalkalmasabb az iskolakezdésre

Melyik életkor a legalkalmasabb az iskolakezdésre

A Cambridge-i Egyetem egyik nemrégen befejezett kutatásában arra kereste a választ, hogy melyik a legalkalmasabb életkor az iskolakezdésre. A kutatás során 130 oktatási szakértő szavazott a minél későbbi iskolakezdésre. A kutatók elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kisgyermekeknél 4-5 éves korban milyen fontos a játszva tanulás, valamint, hogy milyen jelentősége van annak, hogy megkapják erre a kellő időt a szülőktől és az oktatási rendszertől.
A kutatás során az eredményeket pszichológiai, oktatástudományi és antropológiai alapokra helyezték. Példaként hozzák fel az emberiség kezdetét, amikor a vadászó-gyűjtögető társadalmakban a gyerekek emlősállatok kicsinyeivel játszottak, ez tette őket később hatékony tanulóvá ás problémamegoldóvá. Kimutatták azt is, hogy a játék során az agynak azon részében mely a mentális funkciókért felel nő a szimpatikus aktivitás.
Pszichológiai kutatások pedig arra mutattak rá, hogy a négy és hétéves kor között a játékos tanulás sokkal hatékonyabb a kötött iskolai oktatásnál. Ez különösen igaz, ha az írni-olvasni tudást akarjuk fejleszteni. A játékok az ismeretanyag elsajátításán túl intellektuális és emocionális önmérsékletre is tanítanak.

Az oktatási rész vizsgálata során fény derült arra is, hogy azok a gyerekek akik az iskola megkezdése előtt még egy évet jártak játékalapú iskola előkészítőbe később több területen (akadémia, jóléti, motivációs területen) jobb eredményeket értek el azon társaiknál akik óvoda után rögtön iskolába mentek.

A kutatók az eredményeket összevetették az új-zélandi gyerekek eredményeivel is. Új-Zélandon 5 és 7 éves kor között kezdik meg a gyerekek az iskolai tanulmányukat. A kutatás során azonban bebizonyosodott, hogy a korai betű és olvasástanítás nem segíti elő a hatékony tanulást, sőt kifejezetten káros hatásai vannak. Azok a gyerekek, akiket már 5 évesen írni, olvasni tanítottak 11 évesen rosszabbul teljesítettek a szövegértési gyakorlatok során azon társaiknál, akik csak 7 évesen kezdet írni, olvasni tanulni. A csoportok közötti különbség nagyjából 15 éves korukra tűnt el.
A kutatást végző tudósok szerint a legaggasztóbb, hogy a múlt század második felében nagyon sok gyerektől vonták meg a játék lehetőségét ebben a kritikus korban. Ez azonban egyértelműen növelte ezeknek az embereknek a körében a strasszt és a lelki megbetegedéseket. A kutatók szerint az új eredmények szerint ki kellene tolni az iskolakezdés alsó életkori határát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Augusztus és az iskolakezdés

Augusztusban már minden az iskolakezdés körül forog a gyermekes szülők életében. Míg e hónapban csemeténk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük